Linkovi

Wall Street Journal: Sjevernokorejski nuklearni test je test i za Baracka Obamu


Newyorški dnevnik Wall Street Journal piše u svom uvodniku da prekjučerašnji sjevernokorejski nuklearni test predstavlja svojevrstan test i za administraciju predsjednika Baracka Obame.

Barack Obama je pobijedio na predsjedničkim izborima među ostalim i zbog toga što je tvrdio da će diplomatskim angažmanom – umjesto vojnim intervencijama – mobilizirati cijeli svijet kako bi se blokirale akcije nasilnih režima poput onog u Sjevernoj Koreji. 'Sada je trenutak da se vidi hoće li se ova ideja našeg predsjednika potvrditi i u praksi' – piše uvodničar Wall Street Journala.

Ako se iz prošlosti može nešto naučiti, navodi newyorški dnevnik, može se očekivati da međunarodna zajednica neće niti ovaj put jedinstveno djelovati, a sjevernokorejski diktator će eskalirati svoje nuklearne aktivnosti sve dok mu se ne ponudi dodatna pomoć – novac, hrana te stručni savjeti u razvoju energetike.

"Kim Jong Il zna da će na kraju njegova politika ucjenjivanja svijeta biti nagrađena" – piše Wall Street Journal koji se zalaže za oštre ekonomske sankcije protiv Sjeverne Koreje te tvrdi da se popuštanje pokazalo kontraproduktivnim.

******


Dnevnik Seattle Times osvrće se na kontroverzu vezanu s jučerašnjim Danom sjećanja, kada Amerikanci odaju počast svojim poginulim vojnicima. 66 američkih povjesničara zatražilo je od predsjednika Obame da prekine s tradicijom slanja predsjedničkog vijenca na grob vojnika južnjačke Konfederacije, koji su poginuli u američkom građanskog ratu, sredinom 19. stoljeća. Potpisnici pisma tvrde da se time glorificira robovlasnički sustav koji je bio temelj društvenog uređenja na američkom Jugu, sve dok Konfederacija nije 1865. bila poražena.

No, predsjednik Obama je nastavio tradiciju koju je 1918. započeo predsjednik Woodrow Wilson – Bijela kuća je ove godine, povodom Dana sjećanja, poslala vijenac i na ovaj spomenik, u čast palim ratnicima vojske Juga. No, predsjednik je također poslao i vijenac na spomenik Amerikancima afričkog podrijetla koji su poginuli u građanskog ratu služeći u vojsci Unije, na strani Sjevera. Barack Obama je prvi američki predsjednik koji je na današnji dan poslao vijenac i na taj spomenik.

Oba se spomenika inače nalaze na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, nadomak Washingtona.

XS
SM
MD
LG