Linkovi

Predsjednik Obama osudio nuklearni test Sjeverne Koreje


Predsjednik Obama izašao je pred televizijske kamere u Bijeloj kući kako bi sjevernokorejskim čelnicima prenio odlučnu poruku.

“Nuklearni i balistički program Sjeverne Koreje predstavljaju veliku prijetnju miru i sigurnosti svijeta i ja snažno osuđujem njihovu neodgovornu akciju.”

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda večeras će održati posebnu sjednicu posvećenu Sjevernoj Koreji. Predsjednik Obama ukazao je na potrebu međunarodne solidarnosti.

“Akcije Sjeverne Koreje ugrožavaju narode sjeveroistočne Azije. To je blatantno kršenje međunarodnog prava. Njihove akcije u suprotnosti su obvezama koje su prethodno preuzeli. Sada Sjedinjene Države i međunarodna zajednica trebaju odgovoriti.”

Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, admiral Mike Mullen, izjavio je da će proći nekoliko dana prije nego se potvrdi da je Sjeverna Koreja doista izvršila test nuklearne bombe. Mullen je izjavio da on primjećuje rastuću ratobornost Sjeverne Koreje te sve veći prkos međunarodnom pravu.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je duboku zabrinutost te nadu da će Vijeće sigurnosti poduzeti neophodne mjere. Povjerenik za vanjsku politiku Europske unije Javier Solana zaprijetioj e oštrom reakcijom zbog neodgovornog poteza Pyongyanga. Francuska je pozvala na nove sankcije protiv Sjeverne Koreje, a Rusija je osudila nuklearni test kao kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti iz 2006. godine.

Kineska vlada je objavila da se odlučno protivi potezima Sjevera te je pozvala Pyongyang da izbjegava akcije koje bi dovele do povećanja napetosti. Predsjedateljica Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, koja se trenutno nalazi u Kini izjavila je da Kina mora uporabiti svoj utjecaj kako bi uvjerila Sjevernu Koreju da se ponovno vrati pregovorima o nuklearnom programu.

XS
SM
MD
LG