Linkovi

Diljem SAD, Amerikanci odaju počast svojim poginulih vojnicima


Danas je u Sjedinjenim Državama nacionalnih blagdan, Dan sjećanja kojim se odaje počast poginulim američkim vojnicima.

Predsjednik Barack Obama položit će vijenac na Grob neznanih vojnika na Nacionalnom groblju u Arlingtonu blizu Washingtona, na kojem počiva oko 300 tisuća vojnika i časnika koji su u posljednjih 150 godina poginuli u ratovima i sukobima širom svijeta.

Slične će se svečanosti održati u tisućama američkih gradova i mjesta, na grobljima gdje počivaju američki ratnici.

Inače, Dan sjećanja se smatra i neformalnim početkom ljetnih godišnjih odmora i mnogi ga Amerikanci provode na plaži ili uz roštilj.

U Washingtonu se danas održava tradicionalni skup motorista pod nazivom Rolling Thunder, kojim se također odaje počast palim veteranima.

Jedan od ciljeva ove manifestacije je održati sjećanje na američke ratne žrtve koje se i danas vode kao 'nestali'.

Da vidimo što o ovogodišnjem Danu sjećanja pišu jutrošnje novine:

Novinar Washington Posta Mark Berman posljednje je dvije godine izvještavao isključivo o pogrebima na Nacionalnom groblju Arlington, na domak Washingtona gdje se sahranjuju pripadnici američkih oružanih snaga.

Na Arlingtonu je pokopano nešto više od 500 od oko pet tisuća poginulih u ratovima u Iraku i Afganistanu.

Mark Berman piše da su pogrebi američkih ratnim herojima često – bez obzira na tugu obitelji – vrlo inspirativni događaji, jer je očito da su vojnici dali svoj život za svoju zemlju, obavljajući posao koji vole. U američkoj dobrovoljačkoj vojsci služe i stranci – Berman izdvaja slučaj Poljaka Dawida Pietreka, koji je prošle godine poginuo u Afganistanu, a kojem je posthumno - baš na groblju Arlington - bilo dodijeljeno američko državljanstvo.

'Za mnoge je Amerikance Dan sjećanja povezan s roštiljem ili odlaskom na plažu. Kao važni nacionalni problemi, Irak i Afganistan u anketama se sve rjeđe spominju. No, to nije razlog da danas ne odamo počast poginulim vojnicima i časnicima naše vojske. Zato, danas treba otići do groblja u Arlingtonu" – piše u Washington Postu Mark Berman.

No, mnogi će stanovnici Washingtona, kao i mnogi Amerikanci općenito, krenuti i na dalji put – jer Dan sjećanja je i neformalni početak ljetnih godišnjih odmora. List Philadelphia Inquirer piše da će ove godine na duži put krenuti nešto više od 32 milijuna Amerikanaca – oko jedan i pol posto više nego prošle godine.

Glavni razlog za to je jeftiniji benzin, kojem je cijena za čak 38 posto niža nego što je bila prošle godine na Dan sjećanja. Avionske karte su za deset posto jeftinije nego prošlog ljeta, a mnogi hoteli – primjerice u Las Vegasu ili Disney Worldu – nude popuste ili besplatna noćenja.

Bez obzira na razmjernu jeftinoću, najveći dio Amerikanaca provest će blagdan blizu kuće, što je posljedica opće štedljivosti zbog ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG