Linkovi

Obama: 'Umjesto da bude oruđe u borbi protiv terorizma, Guantanamo je postao simbol koji pomaže al-Qaidi'


Predsjednik Barack Obama danas je izjavio da teroristička organizacija al-Qaida aktivno priprema novi napad na Sjedinjene Države. U govoru koji je danas održao u Washingtonu američki je predsjednik rekao da se radi o "izuzetnim vremenima" za zemlju, koja vodi dva rata i sučeljena je sa cijelim spektrom izazova.

Predsjednik Obama je istaknuo da je njegova najveća odgovornost to da Amerikanci budu sigurni. Potvrdio je planove da se nastavi sa zatvaranje pritvornog centra Guantanamo Bay na Kubi, dodajući da je svrha ovog zatvora bila da zaštiti Amerikance, ali je umjesto toga oslabio Sjedinjene Države i njihov moralni autoritet.

"I umjesto da izgradi okvir za trajnu borbu protiv al-Qaide koji bi se temeljio duboko na našim vrijednostima i tradicijama, naša je vlada zauzimala stajalište koje je ugrozilo vladavinu prava. Zapravo, sam razlog za uspostavljanje Guantanama bila je pogrešna predodžba da će taj zatvor biti iznad zakonskih okvira. Ideja koju je Vrhovni sud jasno odbacio. U međuvremenu, umjesto da posluži kao oruđe za borbu protiv terorizma, Guantanamo je postao simbol koji pomaže al-Qaidi da unovačuje nove članove za svoju stvar" - rekao je predsjednik Obama.

On je dodao da Sjedinjene Države moraju iskoristiti sve elemente svoje moći kako bi porazile teroriste iz al-Qaide, dodavši da su već poduzeti koraci da bi se zemlja učinila još sigurnijom. U govoru višim dužnosnicima administracije i kongresnim zastupnicima, predsjednik Obama je reako da se među tim koracima nalazi osiguravanje nužnih sredstava za borbu protiv ekstremista u Afganistanu i Pakistanu koji su izvršili napade od 11. rujna 2001. godine u ulaganje u vojne i obavještajne kapacitete.

U svom je govoru američki predsjednik također dodao da bi "nekontrolirani" nuklearni materijal na svijetu trebao biti osiguran tijekom sljedeće četiri godine. Dodao je da danas Sjedinjene Države bolje osiguravaju svoje granice i u stanju su bolje pripremljenosti u slučaju potencijalnih budućih terorističkih napada ili elementarnih nepogoda. "Sjedinjene Države izgrađuju nova partnerstva diljem svijeta" – rekao je američki predsjednik – "kako bi onemogućile, rasformirale i porazile al-Qaidu i njene sestrinske organizacije".

Po riječima američkog predsjednika, nacionalna sigurnost traži delikatnu ravnotežu između transparentnosti i potrebe neobjavljivanja informacija kako bi se zaštitili Amerikanci.

XS
SM
MD
LG