Linkovi

Obama: Fotografije zlostavljanja zatvorenika ugrozile bi naše vojnike


Predsjednik Obama je rekao da bi objavljivanje fotografija zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu i drugim zatvorima dovelo do neprijateljske reakcije prema američkim vojnicima.

"Najizravnija posljedica njihovog objavljivanja bila bi, vjerujem, daljnje potpirivanje anti-američkog raspoloženja i stavljanje naših vojnika u veću opasnost. Štoviše, vjerujem da bi njihovo objavljivanje imalo samo deprimantan efekt na buduće istrage zlostavljanja zatvorenika."

Predsjednik Obama dao je ovu izjavu nedugo nakon što su njegovi suradnici objavili da je Bijela kuća odlučila usprotiviti se objavljivanju fotografija sudskim putem. Organizacija za građanska prava, Američki savez za građanske slobode (ACLU), u siječnju 2004. godine pokrenula je sudsku proceduru za objavljivanje fotografija. Prošlog mjeseca priopćila je da je Pentagon pristao na davanje na uvid fotografija do 28. svibnja. Izvršni direktor Američkog saveza za građanske slobode, Anthony Romero, dao je izjavu u kojoj stoji da je promjenom stava predsjednik Obama “iznevjerio američku predanost transparentnosti i vladavini zakona”.

Neovisni senator Joseph Lieberman tvrdi da je predsjednik Obama ispravno postupio.

"Hvala vam, predsjedniče Obama. Danas ste se ponijeli kao snažan vrhovni zapovjednik oružanih snaga radeći ono što je u interesu naše zemlje te muškaraca i žena koji joj služe u vojnim odorama. "

Predsjednik je rekao da fotografije koje su u pitanju “nisu naročito senzacionalne” te da njihovo objavljivanje ne bi donijelo nikakvo dobro. Predsjednik je dodao da, unatoč odluci da se fotografije pokušaju zadržati tajnima, neće tolerirati zlostavljanje zatvorenika.

"Bilo kakvo zlostavljanje je neprihvatljivo. Ono je protivno našim vrijednostima, ugrožava našu sigurnost i neće biti tolerirano. "

Predsjednik Obama govorio je na ovu temu dan prije dovodnevnog puta po američkom jugozapadu.

XS
SM
MD
LG