Linkovi

Hoće li dodatni američki novac i pojačanja pomoći Pakistanu i Afganistanu?


Nova strategija predsjednika Obame za Pakistan i Afganistan vrlo se pažljivo ispituje u Kongresu gdje zakonodavci razmatraju povećanje vojne pomoći i pomoći u razvojnim programima za te dvije zemlje. Zakonodavci žele vidjeti veću odgovornost i neki od njih postavljaju pitanje hoće li osiguranje veće pomoći dovesti do poboljšanja situacije u tim zemljama. Neovisni analitičari u Washingtonu također razgovaraju o novoj strategiji.

Talibanski pobunjenici su ovog tjedna izveli napade s obje strane granice – i pakistanske i afganistanske. Poslali su bombaše-samoubojice blizu vladinih zgrada i američkih vojnih baza u pokrajini Khost. Isto su tako u blizini Peshawara u Pakistanu napali kamione koji opskrbljuju snage NATO-a u Afganistanu.

Novi talibanski napadi još su više naglasili značaj predsjednikove strategiji za to područje, osobito kada su washingtonske debate u pitanju. Predsjednik Obama je povezao uspjeh u Afganistanu sa stabilizacijom Pakistana, gdje je sve jači radikalni talibanski pokret. "Naš je cilj jasan i fokusiran: zaustaviti, razbiti i poraziti al-Qaidu u Pakistanu i Afganistanu" - izjavio je u niz navrata američki predsjednik.

On je od Kongresa zatražio 400 milijuna dolara hitne pomoći za pakistansku vladu, odnosno njezinu borbu protiv pobunjenika. Isto je tako zatražio povećanje pomoći za razvoj Afganistana.

Međutim, neki senatori podsjećaju da je prethodna administracija uputila više od 12 milijardi dolara pomoći Pakistanu, ali bez nekih konkretnih rezultata. Republikanski senator James Risch kaže da je zapanjen slabim rezultatima u Afganistanu, kojeg je nazvao "crnom rupom bez dna". "Dah vam zastane kada vidite koliko je američkog novca potrošeno i koliko je američkih života dano u zemlji čija vlada može jedino kontrolirati Kabul i njegova predgrađa" - rekao je nedavno ovaj republikanski senator.

Richard Holbrooke, posebni predstavnik američke vlade za Pakistan i Afganistan, odgovara da će se uspostaviti kontrola napretka postignutog u toj zemlji.

Međutim, izaziva zabrinutost i sve veća američka vojna nazočnost u Afganistanu. Predsjednik Obama je zapovjedio slanje dodatne 21 tisuće vojnika koji trebaju pomoći u borbi protiv talibana na jugu Afganistana.

Demokratski senator Russ Feingold se pribojava da bi to moglo prisiliti talibane i al-Qaidine borce da se prebace u Pakistan. "Jeste li sigurni da pojačanja u Afganistanu neće biti kontraproduktivna glede Pakistana?" - upitao je na jednom nedavnom senatskom svjedočenju Feingold, na što mu je Richard Holbrooke odgovorio: "Ne. Jedino sam siguran da smo svjesni tog problema na kojem intenzivno radimo s pakistanskom vojskom."

Gospodin Holbrooke je izjavio da Sjedinjene Države potiču Pakistan da pošalje dodatne snage na svoju zapadnu granicu. No, neki američki zakonodavci tvrde da stabilnost u Afganistanu neće biti postignuta jedino kroz vojne akcije te da će se u toj zemlji nastaviti s proizvodnjom opijuma i korupcijom.

Kako bi se stanje stabiliziralo, analitičari poput protu-terorističkog stručnjaka Freda Kaganaističu da svaka uspješna strategija mora uključivati i uvođenje vladavine prava u Afganistan: "Oni trebaju nekoga tko može donositi odluke glede prijepora oko zemlje i vlasništva te ih prisiliti da ih poštuju. Ukoliko se ne uspije uvesti zakonski sustav to će dovesti do problema koji će omogućiti talibanima da funkcioniraju. Na to se moramo fokusirati."

Stručnjaci kažu da će predsjednik Obama morati pronaći učinkovitije načine da ojača i poboljša afganistanske snage sigurnosti, te da poboljša američki odgovor na talibansku i al-Qaidinu propagandu u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG