Linkovi

Ograničeni učinak sprečavanja krijumčarenja oružja iz SAD u Meksiko


Dok je Meksiko došao u središte pozornosti svjetske javnosti zbog virusa A gripe H1N1, u toj zemlji nastavljaju se ubojstva u nasilnim akcijama narko-kartela. Većina vatrenog oružja koje se koristi u zločinima potječe iz Sjedinjenih Država, a američke vlasti pokušavaju spriječiti krijumčarenje oružja. No, ti napori imaju ograničen učinak na nasilje u toj zemlji.

Ovih dana za prelazak američko-meksičke granice treba više vremena jer agenti savezne vlade pregledavaju neka vozila u potrazi za oružjem.

Bill Molaski direktor je američke carinske ispostave u El Pasou: "Naše aktivnosti temeljimo na informacijama koje prikupimo na terenu. Pretražujemo vozila za koja vjerujemo da služe za krijumčarenja oružja."

U dosadašnjim pretraživanjima otkriven je svega jedan pištolj, ali meksički konzul u El Pasu, Roberto Rodriguez, hvali napor američkih vlasti: "Dobro je to što rade, poglavito spriječavanje krijumčarenja oružja."

Za jedan dio oružja zaplijenjenog u Meksiku može se točno utvrditi iz kojih američkih trgovina vatrenim oružjem potječu. Vlasnici tih radnji ne vjeruju da meksičke bande dobijaju puno oružja iz njihovih trgovina.

Charles Wagon, vlasnik trgovine u Austinu u Teksasu kaže da nitko u njegovoj radnji ne kupuje arsenal oružja: "Ovdje nitko ne kupuje veliku količinu oružja koju bi proslijedio meksičkim bandama."

Analitičar Fred Burton iz organizacije Stratfor iz Austina slaže se s takvom tvrdnjom: "Kad god dođe do zaplijene oružja u Meksiku vidi se da je ono uglavnom kineske i ruske proizvodnje, a tek manji dio otpada na oružje ukradeno ili ilegalno kupljeno u Sjedinjenim Državama."

Burton procjenjuje da dio američkog oružja u rukama kriminalaca potječe od meksičkih vojnika. Naime, prošle godine nekih 15 tisuća meksičkih vojnika je dezertiralo i sobom ponijelo vatreno oružje. Većina tog oružja došla je izravnom komercijalnom prodajom američkih kompanija meksičkoj vladi uz odobrenje Državnog tajništva. Burton vjeruje da bi se ta praksa trebala preispitati.

Dio problema je i to što ne postoji koordinirani sustav za identificiranje i utvrđivanje porijekla oružja zaplijenjenog u Meksiku. Meksički konzul Roberto Rodriguez kaže da američke i meksičke vlasti upravo pregovaraju oko uspostave boljeg sustava praćenja oružja.

XS
SM
MD
LG