Linkovi

Washington brine pakistansko okolišanje u sučeljavanju s talibanima


Predsjednik Obama se sutra sastaje s pakistanskim predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem te nakon toga i s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem. Očekuje se da će predsjednik Obama zatražiti od pakistanskog čelnika nastavak ofenzive protiv talibana.

U američkom Državnom tajništvu kažu da će američka vlada izvršiti pritisak kako bi se nastavile akcije protiv talibana i tako spriječilo ono što u State Departmentu nazivaju "scenarijom iz noćne more", a to je dolazak ekstremista u posjed nuklearnog oružja.

Glasnogovornik Državnog tajništva Robert Wood izrazio je vjerovanje da je pakistanska vlada shvatila svu ozbiljnost prijetnje što ju predstavljaju talibani: "Važno je da se vlasti suprotstave nasilnim ekstremistima. Pakistanska vlada i oružane snage uvidjeli su prijetnju i sada poduzimaju korake kako bi na to odgovorili. Mi ćemo i njih, ali i druge, i dalje poticati da nastave borbu zato što je to egzistencijalna prijetnja s kojom se pakistanska vlada suočava."

Pakistanski general Ali Jan Mohammad Orakzai, koji se služio u oružanim snagama u Peshawaru, a sada je guverner Sjevero-zapadne pogranične pokrajine, tvrdi da se javno mnijenje okrenulo protiv talibana: "Došlo je do temeljite promjene odnosa cijele zemlje prema tim ljudima. Pakistanski narod stoji ujedinjen protiv ekstremista jer nitko u Pakistanu ne bi volio da ti ljudi preuzmu vlast i nametnu svoju verziju islama."

No analitičari nisu sigurni da je to baš tako. Christine Fair iz organizacije RAND Corporation upravo se vratila iz Pakistana gdje je radila na jednoj anketi. Rezultati se još analiziraju i bit će objavljeni kroz nekoliko tjedana no prema njenom mišljenju, pakistanska javnost duboko je podijeljena oko onoga što se događa u toj zemlji: "Može se vidjeti dosta različitih stajališta. Postoji dosta podrške za mirovni sporazum s ekstremistima, također na visokim razinama vlasti, ali zemlja je u osnovi podijeljena oko pitanja je li vojno rješenje ili mirovni sporazum najbolji način rješavanja situacije."

Član parlamenta Ayat Amir kaže da je Pakistan uhvaćen između dvije strane: "Ono što prijeti strukturi Pakistana jesu dvije sile – s jedne strane, talibani, a s druge, američki očaj u Afganistanu."

Sjedinjene Države trenutno pripremaju novi paket pomoći Afganistanu kako bi ojačali nekonvencionalne kapacitete ratovanja pakistanske vojske. Naime, pakistanske oružane snage orijentirane su na konvencionalno ratovanje i imaju malo iskustva u slamanju pobune drugim sredstvima.

XS
SM
MD
LG