Linkovi

Virus gripe H1N1 širi se sporije i slabije od onog iz pandemije 1918.


Meksički zdravstveni dužnosnici izvješćuju da nije došlo do novih smrtnih slučajeva povezanih s gripom izazvanom virusom soja H1N1, te izražavaju nadu da se širenje virusa usporava. Broj potvrđenih smrtnih slučajeva ostaje 16, dok je manje od polovine oboljenja za koje se sumnjalo da su slučajevi svinjske gripe, testiranjem i potvrđeno.

U Sjedinjenim Državama, predsjednik Obama je izjavio da njegova administracija poduzima agresivne korake sprečavanja pogoršanja situacije sa zarazom svinjske gripe. On je od Kongresa zatražio milijardu i pol dolara za razvitak cjepiva i kupovinu lijekova.

Američki znanstvenici navode da se virus svinjske gripe, kako izgleda, širi puno slabije od pandemije gripe 1918. godine, kada je u svijetu umrlo više desetaka milijuna ljudi. Nancy Cox, čelnica odjela za gripu američkog Nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti izjavila je jučer da znanstvenici ne vide iste gene u novoj gripi.

Svjetska zdravstvena organizacija izvješćuje o 615 potvrđenih slučajeva bolesti izazvane virusom H1N1 u 15 zemalja, među kojima su od europskih zemalja Francuska, Austrija, Britanija, Njemačka, Nizozemska, Španjolska i Švicarska.

XS
SM
MD
LG