Linkovi

Bijela kuća traži od Kongresa 1,5 milijardi dolara za borbu protiv svinjske gripe


Nakon prvog smrtnog slučaja u Sjedinjenim Državama koji se pripisuje izbijanju svinjske gripe predsjednik Barack Obama je izjavio da njegova administracija čini sve što je u njenoj moći da bi stavila pod kontrolu širenje ove bolesti: "Budno i kontinuirano pratimo izbijanje ovog virusa kroz cijelu Ameriku."

Prije toga je jutros vršitelj dužnosti direktora američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Richard Besser potvrdio za televizijsku mrežu CNN da je žrtva dvadeset i tri mjeseca stara beba u saveznoj državi Teksas, koja graniči s Meksikom.

Ovo je prvi prijavljeni smrtni slučaj od svinjske gripe izvan Meksika, gdje se sumnja da se broj umrlih popeo na 159. Ministar zdravstva Jose Cordova rekao je sinoć novinarima da je preko tisuću i tristo osoba sa simptomima ovog virusa i dalje hospitalizirano.

Broj slučajeva svinjske gripe u Sjedinjenim Državama povećao se na najmanje 65. Vlasti u New Yorku priopćile su jučer da se zaraza svinjske gripe možda proširila i izvan jedne katoličke škole gdje se razboljelo 12 učenika nakon povratka s puta u Meksiko. Đaci u dvije druge škole također su se razboljeli.

Svjetska zdravstvena organizacija planira danas održati jedan znanstveni skup na kojem će se razgovarati o posljednjem razvoju događaja glede virusa svinjske gripe.

Predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa milijardu i 500 milijuna dolara za borbu protiv svinjske gripe. Američki predsjednik danas je ponovno upozorio na ozbiljnost situacije, napominjući da treba poduzeti najveće mjere opreza. "Vlada je u stalnom kontaktu s ljudima na terenu, ali ja također pozivam lokalne zdravstvene institucije da budno motre situaciju na svom području, da identificiraju sumnjive slučajeve i da ih prijave lokalnim vlastima i Washingtonu, što je brže moguće. Škole u kojima su potvrđeni slučajevi ove zaraze, ili se sumnja da je netko u njima zaražen virusom svinjske gripe, trebaju ozbiljno razmotriti mogućnost privremenog zatvaranja"– rekao je jutros predsjednik Obama.

U Njemačkoj vlasti su priopćile da su zabilježena tri slučaja svinjske gripe, čime je ova zemlja postala posljednja u nizu gdje se pojavio ovaj virus. Novi Zeland je priopćio da u zemlji sad ima 14 potvrđenih slučajeva, uključujući i jednu osobu koja nije bila u skupini studenata koji su se vratili iz Meksika. U Australiji zdravstveni dužnosnici testiraju 90 osoba koje pokazuju simptome svinjske gripe. U Južnoj Koreji testu je podvrgnuto 16 osoba. Sve one nedavno su u zemlju stigle iz Sjedinjenih Država ili Meksika. U Egiptu je naloženo klanje svih svinja iako nije zabilježen nijedan slučaj ove gripe u toj zemlji. Istovremeno, u Africi zdravstveni dužnosnici vode razgovore u Etiopiji kako da odgovore na potencijalno izbijanje svinjske gripe na tom kontinentu. Svjetska zdravstvena organizacija je priopćila da su simptomi svinjske gripe slični onima od obične sezonske gripe, međutim, slučajevi se kreću u širokom stupnju oboljenja – od blage upale, do teške upale pluća koja rezultira smrću.

XS
SM
MD
LG