Linkovi

Freedom House: Po slobodi medija, Hrvatska jedno mjesto ispred Srbije, dva iza Crne Gore


Sloboda medija u svijetu već sedmu godinu za redom bilježi sve slabije rezultate – ocjena je godišnjeg izvješća washingtonskog Freedom Housea. Slijedi nekoliko podataka koji se tiču jugoistoka Europe.

Od 195 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, Hrvatska je po slobodi medija na 82. mjestu – jedno mjesto ispred Srbije i dva mjesta iza Crne Gore. Analizirajući stanje medija u regiji središnje i istočne Europe, Freedom House navodi da se, u usporedbi s ostalim područjima u svijetu, tu bilježi najveći negativni trend, izdvajajući „…ubojstva novinara u Bugarskoj i Hrvatskoj, te fizičke napade na novinare u Bosni i Hercegovini." Kako se navodi, "…u više zemalja Balkana, poput Bosne i Hercegovine, Bugarske i Hrvatske, zabilježeni su negativni trendovi zabog porasta fizičkih prijetnji i zlostavljanja novinara."

Od 28 zemalja, koliko ih se nalazi u skupini Središnje i istočne Europe, sedam ih prema ocjeni Freedom Housea ima "slobodne" medije – s Estonijom, Češkom Republikom i Litvom na vrhu popisa. U skupini zemalja s "djelomično slobodnim" medijima u toj regiji je i Hrvatska, zajedno sa Bugarskom, Crnom Gorom, Srbijom, Rumunjskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Gruzijom.

Prema rang listi Freedom Housea, od 195 zemalja najslobodnije medije imaju Island, Finska i Norveška. Sjedinjene Države su na 26. mjestu, a na posljednja tri mjesta se nalaze Burma, Turkmenistan i Sjeverna Koreja.

XS
SM
MD
LG