Linkovi

Jazz Fest u New Orleansu


New Orleans, u saveznoj državi Louisiani, grad poznat po zabavama, priredio je jednu od najvećih za 40. obljetnicu svog Jazz festivala.

U potrazi ste za najsretnijim mjestom na svijetu? Ne to nije zabavni park Disney World u Orlandu na Floridi kojem je to i službeni slogan, to je New Orleans na rijeci Mississippi, tijekom održavanja kulturnog i glazbenog spektakla zvanog Jazz Fest, s preko 400 tisuća posjetitelja. Na ovogodišnjem festivalu ima ponešto za svakog, postava izvodjaca koja nastupa na 12 pozornica, jaca je nego ikad. Medju njima je i pjevačica Mavis Staples.

Jazz Fest uglavnom je ponajviše posvećen zvukovima New Orleansa i Louisiane, glazbenim stilovima Zaydeco, Cajun, juznjackog soula i R & B-a, no festival je uistinu jedna velika mješavina svakojake glazbe. Tu su sastavi New Orleans Jazz Ramblers i The Pinstripe Brass Band, te Marva Wright, Solomon Burke, Esperanza Spalding, Frankie Ford i legenda rock glazbe - Neil Young.

Neilu Youngu ovo je prvi nastup na festivalu, kao Tonyju Bennettu, te sastavima Bon Jovi i O'Jays. Najviše gledateljstva privlači središnja pozornica, s nastupima Bonnie Raitt, Buddyja Guya, Jamesa Taylora, Doctora Johna, sastava Sugarland, Dave Matthews Band, Buckwheat Zydeco, Los Lobos te 90-godišnjeg junaka folk glazbe Petea Seegera.

Posebnu počast festival odaje nekima od umjetnika koji su nastupili na prvom festivalu održanom 1970., kao lokalne zvijezde Pete Fountain i Art Neville, te utemeljitelj festivala George Wein.

Naravno, uz koncerte na prostoru festivala tu su i druge, usputne atrakcije, koje su skoro slavnije od same glazbe. Riječ je o paradama čuvenih neworleanskih orkestara limene glazbe, kao i sajmu lokalnih proizvoda. S ponudom više od 60 ugostitelja s lokalnim specijalitetima poput okra gumbo juhe, pite od aligatora te somovine s bademom, to je ovih dana, nema sumnje, najsretnije mjesto na svijetu.

XS
SM
MD
LG