Linkovi

Chrysler u stečaju


Predsjednik Barack Obama je izjavio da je američki proizvođač automobila Chrysler, koji se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, sklopio sporazum s talijanskim Fiatom i da će se prijaviti za stečaj.

Do ove najave dolazi nakon što su propala intenzivna nastojanja da se postigne neki sporazum sa svim Chryslerovim kreditorima. Tijekom nekoliko proteklih tjedana uposlenici, prodavači i neki zajmodavci su pristali da smanje potraživanja prema kompaniji. Međutim, gospodin Obama je rekao da je stečaj nužan jer manja skupina ulagača, uključujući i neke tzv. hedge fondove, traže više novca.

Chrysler će se prijaviti za tzv. zaštićeni stečajni postupak kojim će biti zaštićen od zajmovnih potraživanja tijekom razdoblja restrukturiranja kompanije.

Savezna vlada će osigurati ovoj kompaniji dodatnih 8 milijardi dolara. Predsjednik Obama je rekao da će partnerstvo s Fiatom osigurati Chrysleru sredstva da konstruira vozila s malom potrošnjom, da se izvuče iz stečaja i da ponovno bude profitabilan.

******

Jedna savjetnica predsjednika Obame rekla je da će se američko gospodarstvo nastaviti smanjivati tijekom nekoliko sljedećih mjeseci, uz povećavanje neuposlenosti.

U prva tri mjeseca američko je gospodarstvo bilježilo pad po stopi od 6,1 posto.

Čelnica Vijeća ekonomskih savjetnika američkog predsjednika Christina Romer prognozira smanjivanje ekonomije sljedećih mjeseci, ali sporijim tempom. Na današnjem kongresnom svjedočenju gospođa Romer je rekla da će se američko gospodarstvo "korigirati" u drugom dijelu godine i potom započeti s oporavkom.

XS
SM
MD
LG