Linkovi

GM zatvara dodatnih 21 tisuću radnih mjesta, gasi Pontiac


Suočavajući se s najvećim padom prodaje automobile u proteklih 27 godina General Motors je priopćio da će zatvoriti dodatnih 21 tisuću radnih mjesta u proizvodnji te eleminirati marku Pontiac 2010. godine. GM, također, namjeravaprodati marke Saab, Saturn i Hummer. Direktor General Motorsa Fritz Henderson izjavio je da će njegova tvrtka usmjeriti svoje resurse na četiri preostale marke: Chevrolet, Cadillac, Buick i GMC.

"Cilj nije preživljavanje. Cilj je razviti operativni plan koji će nam omogućiti da pobijedimo."

Ukidanje marki znači zatvaranje dodatnih tvornica. Prošli tjedan, General Motors je priopćio da privremeno zatvara 13 tvornica kako bi mogao uskladiti razinu proizvodnje s prodajom. Analitičar auto industrije Karl Brauer, iz tvrtke Edmunds.com, kaže da General Motors nije imao izbora.

"Jasno je da je GM morao učiniti nešto poput ovoga zbog velikih zaliha neprodanih automobila. "

Plan General Motorsa uključuje i ponudu kreditorima o zamjeni 27 milijardi dolara dugova za dionice kompanije. Administraciji predsjednika Obame GM je ponudio više od 50 posto dionica u zamjenu za 15 milijardi dolara koliko duguje u izvanrednim zajmovima. Ovim planom dug GM-a bio bi smanjen i tako bi se izbjegao bankrot. No Henderson dodaje da je General Motors spreman učiniti sve što je potrebno kako bi opstao.

"Ostajemo predani, prije svega, uspješnom General Motorsu. Ukoliko to ne možemo ostvariti izvan suda onda ćemo to učiniti sudskim putem i restrukturirati se kroz proces bankrota, ukoliko bude potrebno. "

General Motors ima rok do 1. lipnja da podnese plan restrukturiranja kako bi mogao nastaviti primati državnu pomoć. Chrysler, drugi problematični američkih proizvođač automobile, suočava se s vladinim rokom za dogovor s kreditorima te finaliziranje dogovora o udruživanju snaga s talijanskim Fiatom.

XS
SM
MD
LG