Linkovi

Sljedećih 'Obaminih sto dana' bit će teže od proteklih stotinu


Predsjednik Obama ovog tjedna obilježava stotinu dana na dužnosti. Značaj vremenskog okvira od 'stotinu dana na vlasti' vuče podrijetlo iz administracije predsjednika Franklina Roosevelta.

Franklin Roosevelt preuzeo je predsjedničku dužnost na vrhuncu Velike ekonomske depresije 1933. godine. Prvi mu zadatak bio uvjeriti javnost da dolaze bolji dani. "Morate imati vjeru. Ne smijete dopustiti da vas pregaze glasine i nagađanja. Ujedinimo se u protjerivanju straha" - rekao je u jednom od svojih prvih predsjedničkih govora F.D. Roosevelt., koji je bio vrhunski komunikator te prvi predsjednik koji je znao iskoristiti tadašnji najmoderniji masovni medij - radio - za pridobivanje podrške javnosti.

Rooseveltov ambiciozni program oživljavanja ekonomije i njegov odlučni stil čelništva i dalje ostaju standard kako novi predsjednici trebaju vladati u prvih stotinu dana. Neki drugi američki predsjednici u prvih stotinu dana morali su se nositi s propustima svojih prethodnika, na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu. Predsjednik Obama suočio se s iznimno teškom ekonomskom situacijom, a na neki način oblikovao je svoj početni stil upravljanja prema onome Franklina Roosevelta imajući u vidu kako je Roosevelt bio sposoban komunicirati s javnošću te joj istodobno prenijeti surovu realnost i nadu. "Još nismo izvan opasnosti. No, po prvi put, počinjemo vidjeti tračak nade" - rekao je nedavno predsjednik Obama.

Novinari i politički stručnjaci ovih dana provode dosta vremena u ocjenjivanju prvih stotinu dana predsjednika Obame premda mnogi od njih kažu kako je to proizvoljan vremenski okvir. Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da se predsjednikova rana i stalna popularnost većim dijelom može pripisati njegovoj sposobnosti da uvjeri birače da je voljan izravno se suočiti s ekonomskim problemima zemlje: "Može se reći da je predsjednik Obama unio svježi duh u američku politiku, barem djelomični osjećaj olakšanja da vlada pokušava preokrenuti ekonomiju, razumije problem ljudi i to je jako važno."

Protivnici optužuju predsjednika da želi provoditi krajnje lijevičarski ekonomski i društveni politički program te upozoravaju da će vladin plan potrošnje dovesti do velikog rasta nacionalnog duga. Republikanci također kažu da predsjednik Obama nije ispunio izborno obećanje o 'promjeni tona u dijalogu' u Washingtonu i otvorenosti prema oporbenoj stranci.

Ta pritužba možda će doći do izražaja u sljedećih stotinu dana kad predsjednik počne raditi na politički vrućim pitanjima reforme sustava zdravstvene skrbi i energetske neovisnosti. Analitičar organizacije Brookings Institution iz Washingtona, Stephen Hess, kaže da predsjednik Obama treba pokušati realizirati što je moguće više pitanja u što kraćem roku kako bi mu to dalo dodatnu političku težinu u nadolazećim političkim okršajima: "Ovo je dobar put naprijed jer predsjednici obično nikad nisu toliko popularni i ne uživaju toliko podrške kao kad su netom izabrani. Dakle, treba iskoristiti tu popularnost čak i kad ste svjesni da nećete realizirati sve svoje prijedloge."

Predsjednik Obama uživa solidnu podršku javnosti dok obilježava stotinu dana na dužnosti. Najnovija anketa New York Timesa i televizije CBS pokazuje da njegovu politiku podržava 68 posto Amerikanaca, a prema anketi Washington Posta i televizije ABC 69 posto građana.

XS
SM
MD
LG