Linkovi

Američka ekonomija u prvih stotinu Obaminih dana


Danas se navršilo stotinu dana od stupanja Baarcka Obame na položaj predsjednika Sjedinjenih Država. Predsjednik je u nekoliko navrata rekao da je od svog prethodnika ‘naslijedio puno posla’. Od prvog dana u Bijeloj kući, ekonomija mu je bila prioritet. I, je li predsjednik uspio popraviti gospodarsku situaciju? Kako javlja Mil Arcega, neki ga hvale, a neki kritiziraju.

Barack Obama je u Bijelu kuću stigao s porukom nade, koja je odgovarala raspoloženju nacije – da što brže prođe najgora ekonomska kriza u posljednjih sedamdeset godina. "Počevši od danas, moramo se pridići, otresti prašinu i početi s radom na obnovi Amerike" - izjavio je Barack Obama u svom inauguralnom govoru krajem siječnja.

Stotinu dana kasnije, recesija je i dalje duboka a nezaposlenost veća. No, iniciran je sveobuhvatni paket gospodarskih poticaja, te učinjeni prvi kroaci u sanaciji financijskog sektora.

Kritičari međutim tvrde da predsjednikovi napori na ekonomskom planu ne odgovaraju dugoročnim potrebama zemlje. "Predsjedniku dajem pomiješanu ocjenu za njegovih prvih stotinu dana - s malo više naglaska na negativnu stranu" - kaže Alan Viard, stručnjak koji radi u konzervativnom Institutu American Enterprise. On dodaje da s predsjednikovim proračunom od tri i pol bilijuna dolara vladini prihodi od poreza neće moći ‘pokriti’ izdatke za državno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Prema Viardu, vladin paket poticajnih mjera, koji uključuje poreske olakšice za srednji sloj, donosi samo privremeno olakšanje: "To sniženje poreza samo naizgled pomaže građanima. Taj novac ne dolazi iz zraka. To će biti plaćeno budućim porezima, bilo od ljudi koji ih danas koriste bilo od naše djece."

No predsjednikove pristaše kažu da su problemi toliko veliki da trebaju trenutno rješenje. Neki upozoravaju da je prerano za prognoze hoće li predsjednikova politika biti uspješna. Joshua Picker iz Centra za progres Amerike u Washingtonu uvjeren je u ispravnost vladinih mjera: "Podaci o prometu trgovina i potrošnji nešto se popravljaju, a znakovi ohrabrenja pojavljuju se i na tržištu nekretnina. No pred nama je još uvijek dosta iskušenja…"

Priznajući da predsjednikova politika nije savršena Jushoa Picker ocjenjuje da način na koji se predsjednik nosi s ekonomskim problemima, kako kod kuće tako i u inozemstvu, pruža Amerikancima nešto trenutno, a to je optimizam. "Vjerujem da je predsjednik ostvario izvanredan uspjeh u prepoznavanju problema s kojima se suočavamo. No vrijeme će reći hoće li sve poduzete mjere biti učinkovite onoliko koliko to želimo. Osobno ja sam veliki optimist" - kaže Joshua Picker.

Stotinu dana od početka predsjednikovog mandata u Americi je zamjetan optimizam, no taj je osjećaj ublažen realnošću još uvijek vrlo duboke ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG