Linkovi

Clinton: "SAD neće odustati od podrške Libanonu"


Do posjeta državna tajnice Hillary Clinton Libanonu, a nakon jučerašnjeg posjeta Bagdadu, dolazi manje od šest tjedana prije parlamentarnih izbora u zemlji. Američka državna tajnica susrela se s predsjednikom Michaelom Suleimanom, ali je namjerno izbjegnula susrete s drugim političkim čelnicima kako bi se ne bi stvorio dojam da ih Sjedinjene Države podržavaju. Na tom je sastanku pružila uvjeravanja da Sjedinjene Države neće odustati od svoje podrške Libanonu zato jer Washington započinje dijalog sa Sirijom.

Gospođa Clinton je dodala da Sjedinjene Države neće nikad sklopiti neki sporazum sa Sirijom koji bi bio štetan po stanovnike Libanona. Inače, sljedeći saziv Parlamenta bit će tek drugi otkako je Sirija povukla svoje postrojbe iz Libanona u travnju 2005. godine, a nakon ubojstva bivšeg premijer Rafika Haririja. Mnogi libanonski političari za taj su atentat osuđivali Siriju, što je Damask uporno poricao. Sadašnji Parlament ima burne odnose sa Sirijom, nakon niza političkih ubojstava.

"Svakako se nadamo da će izbori biti slobodni i da neće biti vanjskog uplitanja te da će rezultati tih izbora nastaviti pozitivan i umjereni smjer koji će biti od koristi svim stanovnicima Libanona" – rekla je danas u Beirutu američka državna tajnica Hillary Clinton, upozoravajući suparničke političke skupine da Washington neće više tolerirati metode političkih atentata.

Istovremeno, iz Izraela vijest da je ministar vanjskih poslova Avgior Lieberman izjavio danas da je spreman na razgovore sa Sirijom ukoliko Damask odustane od preduvjeta koji je postavio glede izraelskog povratka Golanske visoravni. Razgovori između dvije zemlje su prekinuti u siječnju kad se Sirija povukla u znak prosvjeda protiv izraelskog vojnog upada u Pojas Gaze.

XS
SM
MD
LG