Linkovi

Dan Zemlje 2009: Amerikanci velikom većinom podržavaju razmatranje energetskih pitanja, ali o njima malo znaju


Na vrijeme za ovogodišnji Dan planeta Zemlje, novo ispitivanje javnog mnijenja pokazuje široko rasprostranjenu podršku među Amerikancima za razmatranje energetskih problema. No, nedostatak temeljnog znanja o tim problemima mogao bi spriječiti građane da donesu prave odluke oko energetske budućnosti svoje zemlje i čitavog svijeta.

Nove podatke o stavovima građana objavila je nestranačka organizacija Public Agenda, istraživačka skupina koja pomaže građanima da donesu dobro informirane odluke. Scott Bittle, jedan od dopredsjednika ove organizacije, kaže da je studija imala nakanu da pokaže što javnost zna o energetskim problemima, te što o tome misli.

"Energija, naravno, nije samo jedan jedini problem ... to je čitav raspon problema, koji uključuje ekonomiju, u smislu cijene energije, uključuje klimatske promjene i globalno zatopljavanje. Uključuje i pitanje energetske sigurnosti, kao i ovisnosti o uvoznoj nafti," kaže Bittle.

Prema anketi, 90 posto Amerikanaca je zabrinuto oko cijene goriva; 83 posto brine ovisnost Sjedinjenih Država o uvoznoj nafti. Međutim, kaže Bittle, Amerikance manje zabrinjavaju klimatske promjene.

"71 posto ih kaže da brine oko klimatskih promjena, ali samo 32 posto ih je 'jako zabrinuto'. To je 25 posto manje nego što ih je zabrinuto oko cijene goriva," kaže Bittle.

Amerikanci iskazuju jaku podršku poreznim olakšicama vezanim uz smanjenje potrošnje energije, kao i novim zakonima kojima se zahtijeva bolja efikasnost automobila i energetska štedljivost novih zgrada. No, Bittle kaže da je analiza ankete pokazala da Amerikancima nedostaje temeljno znanje o energetskim pitanjima.

"Četrdeset posto ih ne može imenovati niti jedno fosilno gorivo. Još i više - oko polovice - ne može imenovati niti jedan obnovljivi izvor energije. Dakle, premda kažu da žele alternativnu energiju, kako mogu razumjeti nešto tako komplicirano kao što je sistem trgovanja kvotama dozvoljenog ispuštanja stakleničkih plinova, koji ima vrlo velike implikacije po cijenu koju će plaćati svojim lokalnim elektroopskrbnim kompanijama," kaže Bittle.

Jednostavno rečeno, sistem trgovanja kvotama pruža ekonomske poticaje za smanjenje ispuštanja plinova koji povećavaju globalno zatopljavanje. Bittle je zabrinut da, kad se jednom bude počeo koristiti taj sistem, javnost ga uopće neće razumjeti, pa, stoga, niti podržati.

"To je veliki izazov za čelnike i za medije da obrazuju javnost, uvedu ju u raspravu o tim problemima. Građani moraju znati ne samo o kakvim se odlukama radi, nego i što to točno znači za njih ponaosob. Ne radi samo o tome da građani prihvate takve odluke, nego da znaju kakve su stvarne opcije i da sudjeluju u stvaranju tih odluka," kaže Bittle.

Ova najnovije anketa trezveni je podsjetnik da se za stvaranje podrške među građanima treba koristiti aktivizam na najširim i najlokalnijim razinama društva. Prema stručnjacima, radi se o pitanju po kojemu ne smije nedostajati prosvjećivanja javnosti.

XS
SM
MD
LG