Linkovi

Odgovorni za primjenu nezakonitih istražnih metoda neće biti kazneno gonjeni


Djelatnici Središnje obavještajne agencije, CIA-e, koji su se koristili okrutnim metodama u ispitivanjima osumnjičenika za terorizam, neće biti krivično gonjeni, odlučila je administracija predsjednika Baracka Obame.

Predsjednik Obama rekao je da se radi o mračnom i bolnom poglavlju američke povijesti. Ipak, ustvrdio je da je „ovo vrijeme za promišljanje, a ne osvećivanje" te je pohvalio djelatnike obavještajnih agencija dodajući kako će njihov identitet biti zaštićen.

Ministarstvo pravosuđa, u međuvremenu, objavilo je dokumente u kojima se potanko opisuju tehnike ispitivanja u doba administracije predsjednika Busha. Među tim tehnikama je i stavljanje zatvorenika u skučeni prostor s insektom. Zatim stavljanje zatvorenika u okove kako bi ga se držalo budnim i do tjedan dana. Oni za koje se vjerovalo da imaju više informacija bili su podvrgnuti i simuliranom utapanju tehnici poznatoj kao waterboarding.

CIA je u jednom memorandumu upitala Ministarstvo pravosuđa za pravno mišljenje o tome predstavljaju li te metode ispitivanja mučenje na što je odgovoreno – ne! Glasnogovornik Američkog saveza za građanske slobode pohvalio je vladu zbog objavljivanja ovih dokumenata, ali i dodao da transparentnost nije dovoljna.

XS
SM
MD
LG