Linkovi

Kongres razmatra zakonsku mjeru pomoći oko globalnog problema gladi


Američki zakonodavci razmatraju zakonsku uredbu kojom bi se pomoglo u rješavanju problema globalne gladi koji, prema mišljenjima stručnjaka, ima posljedice po nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

Predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, demokrat John Kerry, senator iz savezne države Massachusetts kaže da je problem gladi jedan od najvećih diplomatskih i moralnih izazova s kojima je svijet sučeljen.

Senator Kerry kaže da glad pogađa oko 850 milijuna ljudi, najviše u Africi: "Jedan od svaka tri stanovnika je neuhranjen, a nesigurnost opskrbe hranom danas je gora nego je bila 1970-ih godina. Ratovi, loše vlade te problem AIDS-a i virusa HIV-a umanjili su osnovni pristup hrani. Uz to, tu je i problem suša, koje postaju sve gore zbog globalnog zatopljavanja. Svi ovi čimbenici situaciju čine i više nego teškom."

Ova rasprava održana je u vrijeme kada administracija predsjednika Obame razmatra američku politiku pomoći zemljama u razvoju. Državna tajnica Hillary Clinton predala je Odboru za vanjsku politiku pismo u kojem izražava nadu da će pitanje osiguravanja dovoljnih količina hrane biti prioritet američke politike razvojne pomoći.

Najviše rangirani republikanski član ovog odbora, senator Richard Lugar iz savezne države Indiana, ponovno je podnio na razmatranje zakonski prijedlog o osiguravanju dovoljnih količina hrane na globalnoj razini, kojim bi se dugoročno planiranje poljoprivredne produktivnosti učinilo jednim od najvažnijih ciljeva američkog razvojnog programa.

"Mislim da je pitanje osiguravanja dovoljnih količina hrane prilika za Sjedinjene Države, budući da smo mi svjetski čelnici kada se radi o poljoprivrednoj tehnologiji. Naša suradnja s drugim državama na povećanju proizvodnje usjeva, stvaranju povoljnih gospodarskih prilika za siromašna ruralna područja i usavršavanje poznavanja poljoprivrede mogli bi ojačati veze između različitih zemalja širom svijeta i otvoriti novo doba američke diplomacije," izjavio je senator Lugar.

Catherine Bertini, bivša direktorica Svjetskog programa hrane, pri Ujedinjenim narodima slaže se sa senatorom Lugarom: "Vidimo ovu priliku kao odličan način za Sjedinjene Države da ponovno zauzmu vodeće mjesto u svijetu, tako što bi pokazali drugima koliko su ova pitanja važna. I naravno, vidimo ovo kao moralnu odgovornost Amerikanaca da pomognu sestrama i braći širom svijeta koji su pogođeni glađu."

Gospođa Bertini dodaje da su glad i siromaštvo uzrokovali nemire i nestabilnost u mnogim zemljama, te da bi pomoć u eliminiranju gladi mogla biti od koristi i američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Bivši američki ministar poljoprivrede Dan Glickman kaže da su neke od ključnih preporuka za rješavanje ovog problema povećanje pomoći u obrazovanju, te poljoprivredna istraživanja u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji.

Jedan od agronoma koji su svjedočili na ovom saslušanju bio je i Gabisa Ejeta, sa Sveučilišta Perdue iz Indiane, koji je pozvao na bolju suradnju između američke vlade i međunarodnih inistutucija za istraživanja. Gospodin Ejeta, inače podrijetlom iz Etiopije, imao je ključnu ulogu u razvitku novih vrsta žitarica koje su otporne na parazitske korove i sušu.

Politolog Robert Paarlberg sa koledža Wellesley, iz savezne države Massachusetts, izrazio je zabrinutost da su Sjedinjene Države smanjile poljoprivrednu pomoć za Afriku u prošlih četvrt stoljeća, u vrijeme kada je poljoprivredna proizvodnja na tom kontinentu bila u padu. Od 1980-ih, kaže on, američka vlada smanjila je pomoć za razvoj poljoprivrede u Africi za oko 85 posto. Dok je problem u Africi postajao sve veći, dodaje on, Sjedinjene su Države činile sve manje da pomognu. Gospodin Paarlberg kaže da, budući da afrički zemljoradnici nemaju gnjojiva, sustav navodnjavanja, niti strojeve, poljoprivredna proizvodnja u afričkim zemljama zaostaje za povećanim brojem stanovnika ovog kontinenta već tri desetljeća.

XS
SM
MD
LG