Linkovi

Rast nasilja - posljedica recesije?


U proteklih nekoliko dana u Sjedinjenim Državama dogodila su se najmanje tri tragična incidenta s velikim brojem nevinih, nasumce odabranim žrtavama.

Najprije je naoružani napadač u saveznoj državi New York ubio 13 ljudi i izvršio samoubojstvo. Nakon toga u Pittsburghu, u Pennsylvaniji, trojica policajaca ubijena su tijekom jedne intervencije. Obojica napadača prethodno su izgubila posao. Treći incident dogodio se jučer kad je jedan policajac u saveznoj državi Washington ubio petero svoje djece, a potom počinio samoubojstvo nakon što je doznao da ga supruga ostavlja.

Stručnjaci kažu da se na psihu građana negativno odražava i ekonomska recesija. U posljednjih šest mjeseci broj dozvola za vatreno oružje povećao se za 25 posto. Nasilje na radnim mjestima povećalo se i tijekom recesije na početku prošlog desetljeća jer radnici često traže krivca za svoju situaciju.

Kriminolozi dodaju da se ipak radi o kombinaciji raznih čimbenika poput naizgled bezizlazne situacije, relativno lakog pristupa oružju te imitiranju prethodnog masovnog ubojice, čiji je zločin bio opsežno 'pokriven' medijskim izvještavanjem.

XS
SM
MD
LG