Linkovi

Na albumu Throw Down Your Heart: African Sessions, Bela Fleck istražuje manje poznate korijene bendža


Američki virtuoz na bendžu Béla Fleck krenuo je prije četiri godine u Afriku, pradomovinu svog glazbala. Rezultat tog putovanja upravo je izdani album “Throw Down Your Heart: Africa Sessions.” Na njemu, Béla Fleck premošćuje jezične i kulturne barijere, nalazi zajednički jezik s glazbenicima Gambije, Malija, Ugande, Madagascara, Južnoafričke Republike...

Majstor na bendžu, Fleck je i jedan od vodećih povjesničara tog glazbala. Njegovo putovanje u Afriku bilo je vraćanje korijenima bendža. Sa željom da ljude i podsjeti na njegovo crnačko porijeklo. Iako je mnogima dobro poznata uloga bendža u rađanju jazza, Fleck je, kaže, bendžo htio predstaviti u jednom širem kontekstu, izvan bluegrassa i old-timea, izvan “Dueling Banjos” stereotipa, itd., na koje mnogi uvijek prvo i pomisle na spomen bendža.

Fleck, punim imenom Béla Anton Leoš Fleck, prema mađarskom skladatelju Bartoku, austrijskom Antonu Webernu, te češkom Leošu Janačeku, rođen je, 1958. godine, u New Yorku. Bendžo je počeo svirati u svojoj 15. godini, opčinjen bluegrassom i svirkom Earla Scruggsa. Ali srednješkolac Béla eksperimentirao je sa bebop jazzom, mentor mu je bio onaj drugi “odmetnik” bendža, Tony Trischka. Uz Scruggsa, međutim, kao svoje najveće uzore, Fleck navodi Chicka Coreau i Charlijea Parkera.

Prvi solo album, Fleck je objavio 1980. godine. Bio je to Crossing the Tracks. Na albumu se i našao materijal od bluegrassa do Chicka Coreae. Otada, Fleck je radio na nebrojenim solo i zajedničkim projektima, nastupao i snimao s glazbenicima iz raznih žanrova – od bluegrassa, countryja i folka do jazza, klasične glazbe i popa. U cijeloj povijesti Grammyja, Fleck je za tu nagradu bio nominiran u više kategorija od bilo kojeg drugog glazbenika. Sedam je Grammyja i osvojio, pet s ansamblom The Flecktones, koji je osnovao 1989. godine.

Za album Throw Down Your Heart, svoj najambiciozniji projekt do sada, na kojemu istražuje porijeklo bendža, Fleck se okrenuo afričkim glazbenicima, neki međunarodno poznati – malijska vokalistica Oumou Sangare, virtuoz na kori Toumani Diabaté, također iz Malija, no većina su anonimni amateri koje je susretao u afričkim selima gdje je, kako sam kaže, našao i obilje sjajne glazbe i obilje sjajnih glazbenika. U popratnom tekstu albuma Fleck i piše kako je oduvijek vjerovao da se u malim afričkim selima krije dio najbolje akustične glazbe našeg planeta. Pa, ipak, priznaje da je bio iznenađen bogatstvom i raznolikošću glazbenih tradicija. Neke se već stoljećima prenose nepromjenjene, druge su prilagođene, modernije. Ljudi koji u njima žive njeguju je, ponose se njome. Stariji, iskusni i vješti glazbenici uživaju veliko poštovanje, djeca za njih imaju ozbiljno i duboko divljenje.

U naslovnoj albuma, Fleck svira s Haruna Samake trijom i Bassekou Kouateom, iz Malija. Kouate je majstor na n’goniju, “malijskom bendžu”....

U Ugandi, u mjestu Nakasenyi, Fleck svira sa Muwewesu Xylophone Group, skupinom na divovskoj marimbi, dugoj preko četiri i pol metra. Svako jutro, marimba se sastavlja, svaku večer rastavlja. Potrebno je, za nju, najmanje osam svirača. U ovoj – Wairenziante, u prijevodu -- Čak i ako nemam kravu (netko će me voljeti) - Flecku i marimbistima pridružuje se 30-ak seljana, pjesmom, plesom i drugim instrumentima.

Ono zbog čega je u Afriku išao, Fleck je našao u Maliju, ali i u Gambiji. Akonting, glazbalo od kojega je lako moguće potekao bendžo. Iz Gambije je, na zapad, i došao ogroman broj robova.

Album Throw Your Heart Down, za etiketu Rounder, treći je u Fleckovoj seriji “Tales from the Acoustic Planet.” Iako je većina snimki načinjena na terenu, album je savršeno snimljen, na put je ponijeta dobra oprema. “Imao sam prilike čuti puno glazbe snimljene na terenu i najčešće bih ostajao razočaran miksom i kvalitetom zvuka. Zato sam ponio vrhunsku studijsku opremu, dobre studijske mikrofone i dobrog snimatelja, Davida Sinka.”

Fleck nam otkriva mnoge nijanse afričke glazbe, od suvremenog do tradicionalnog zvuka. U tom procesu, bendžo gubi svoj imidž kvintesencijalnog američkog glazbala, izranja kao simbol dubokog afričkog nasljeđa.

“Jesus is the only answer,” naslov je još jedne iz Ugande. “Tako je vesela da joj nisam mogao odoljeti,” kaže Fleck. Modernijeg zvuka, ali s tradicionalnim instrumentom prisutnim u svim subsaharskim zemljama – mbira. Pripada skupini idiofonih glazbala, trzalačkih idiofona, poznat je i pod imenom “African thumb piano,” jer trza se palčevima po njegovim metalnim tipkama. U Ugandi, kažu, svi muškarci znaju i mogu odsvirati nešto na mbiri, ali niti jedna žena. Ruth Akello pjeva, a i jedna je od rijetkih solistica na mbiri u bendu koji se i sastoji od mbiri raznih veličina. Ateso Jazz Band Traditional, Ruth Akello i bendžo Béle Flecka...

“Jedan američki glazbenik susreće glazbenike drugog kontinenta, s izričitom svrhom zajedničkog sviranja. Uče melodije jedni drugih i dijele čaroliju kreacije i izričaja,” to je album “Throw Down Your Heart,” Béle Flecka i njegovih afričkih kolaboratora.

Bélin mlađi brat Sascha Paladino snimio je istovremeno dokumentarni film koji uskoro počinje s prikazivanjem na festivalima u nekoliko američkih gradova.

XS
SM
MD
LG