Linkovi

Film tjedna: "Duplicity", s Julijom Roberts i Cliveom Owenom


Julia Roberts i Clive Owen glume suparničke špijune koji se, zadesi se, zaljube jedno u drugo. Njihova je romansa, međutim, zakomplicirana prijevarom od 40 milijuna dolara, koju pokušavaju izvesti na planu industrijske špijunaže. Alan Silverman za nas je pogledao ovaj ljubavni triler, naslovljen „Duplicity“,

Clive Owen je Ray, veteran britanske špijunske službe MI-6. Julia Roberts je Claire, vješta tajna agentica američke CIA-je. Njihovi se putevi često križaju, bilo slučajno ili namjerno, i – događa se ljubav. No, oni su par koji jedno drugome ne vjeruju, ali i ne mogu jedno bez drugoga.

Film se flashbackovima vraća na njihove susrete u tajnovitom svijetu međunarodnih špijunskih intriga. No, Owen kaže da se glavnina radnje zbiva nakon što su Ray i Claire već napustili svoje špijunske poslove i prešli u još mračniji svijet industrijske špijunaže.

"To je priča o paru korporacijskih špijuna koji ustanove da su tako dobri u onome što rade da nema razloga da se ne udruže i prevare kompanije. Istodobno, oni su u tajnoj vezi. Kako se priča razvija, oni se sastaju, ali jedno drugome ne vjeruju. S obzirom da su tako dobri u svom poslu, svaki misli da će ga onaj drugi na kraju prevariti. Svaka scena filma, dakle, govori o povjerenju," kaže Owen.

Scenarist i redatelj filma Tony Gilroy ranije se pozabavio unutrašnjim funkcioniranjem jedne korporativne advokatske firme u svom trileru iz 2007, „Michael Clayton“. Kao što naznačuje naslov ovog filma, Gilroy kaže da se on zbiva u sferi u kojoj i prečesto i savezništva i ljubavne veze počivaju na – dvoličnosti.

"Ako ti se život temelji na ne-vjerovanju ikome, a da si i sam osoba koja nije vrijedna povjerenja, onda kakvu vrste emocionalne veze uopće možeš ostvariti? S kime? Prema tome, ovo dvoje ljudi upadnu u vezu na temelju ogromne privlačnosti, ali i zato jer se prepoznaju kao 'srodna vrsta'. No, nakon toga, kako će i na čemu graditi svoju vezu?," kaže Gilroy.

Clive Owen kaže da su mu najprivlačnije stvari u filmu inteligentni obrati, kao i duhovitost koju je Gilroy uspio ubaciti u film.

"U to vrijeme mnoge sam filmove odbio jer mi se nisu svidjeli, no, kad sam dobio Tonyjev tekst, bio sam na telefonu čim sam pročitao zadnju stranu. Nazvao sam mog agenta i rekao mu: To je onaj pravi. To je dinamit. Potpisujemo ugovor. Tu su neki od najboljih dijaloga koje sam ikad imao priliku glumiti na filmu. To su razgovori 'stare škole'," kaže Owen.

U filmu „Duplicity“ glume i Tom Wilkinson i Paul Giamatti kao predsjednici dviju različitih kompanija proizvođača sapuna čije intenzivno suparništvo postavlja scenu za prijevaru i duplu-prijevaru. Lokacije na kojima se zbiva film listom su živopisne, a protežu se od Manhattana pa do piazza Rima. Glazbu za film je skladao James Newton Howard.

XS
SM
MD
LG