Linkovi

Tom Daschle odustao od ministarske kandidature; Eric Holder novi ministar pravosuđa


Kandidat predsjednika Obame za položaj ministra zdravstva povukao je svoju nominaciju nakon što su mu postavljena pitanja o neplaćanju poreza u iznosu od 120 tisuća dolara na vrijeme.

Bijela kuća je priopćila da je predsjednik Obama prihvatio ovu odluku Toma Daschlea "sa žalošću i tugom".

Jučer je gospodin Daschle uputio pismo senatskom Odboru za financije ispričavajući se za "nenamjernu" pogrešku pri ispunjavanju poreske prijave. Ovaj bivši demokratski senator izjavio je da "duboko posramljen i razočaran" ovom pogreškom.


Od ostalih vijesti iz Washingtona, spomenimo da je Eric Holder položio prisegu za ministra pravosuđa.

Holder je prvi Amerikanac afričkog podrijetla na tom položaju.

Polaganje prisege vodio je danas dopredsjednik Joe Biden u Ministarstvu pravosuđa. Stotine uposlenika ovog ministarstva burno je pozdravilo pljeskom ovaj događaj. Nakon polaganja prisege novi je ministar rekao okupljenima kako njihov posao neće biti lagan. Pozvao je uposlenike da vrate Ministarstvo na ono što je nekoć bilo i što bi trebalo biti. Gospodin Holder je dodao da ova vladina agencija mora osigurati da se 'svi Amerikanci tretiraju pošteno i pravedno'.

Senat je potvrdio Erica Holdera sinoć s 75 glasova 'za' i 21 'protiv'.

Dopredsjednik Biden je rekao da će se pod Holderovim čelništvom Ministarstvo pravosuđa vratiti standardnima iz prošlosti, "bez politike i bez ideologije. Samo jasna procjena činjenica i primjena zakona".

Jedan od prvih prioriteta novog ministra bit će revizija protu-terorističke politike koju je uspostavila administracija predsjednika Busha. Na svjedočenju uoči potvrde u Senatu, Eric Holder je najavio da će okončati okrutne istražne metode, kao što je simulirano utapljanje, odnosno, tzv. waterboarding, što se koristilo protiv osoba osumnjičenih za terorizam.

Na istom je saslušanju Holder izjavio da je kontroverzna taktika waterboardinga nezakonita.

XS
SM
MD
LG