Linkovi

Što čini ljude sretnijima: novac ili sretni prijatelji i susjedi?


Jedna nova studija bavi se širenjem sreće kroz mreže društvenih veza. Što čini ljude sretnijima: novac ili sretni prijatelji i susjedi?

Znanstvenici Sveučilišta Harvard i Sveučilišta Californije u San Diegu otkrili su odgovor na to pitanje u sklopu jedne znatno veće zdravstvene studije. Nicholas Christakis i James Fowler svoju su studiju utemeljli na emocionalnom zdravlju gotovo pet tisuća ljudi. Koristili su podatke prikupljene tijekom dvadeset godina, do 2003, u studiji Framingham. Ta je studija započeta prije 60 godina, u Framinghamu, savezna država Massachusetts, s ciljem stjecanja boljeg uvida u rizike srčanih bolesti i moždanog udara, no pružila je dragocjene podatke i za mnoge druge studije. Između ostalih i ove o sreći.

Dakle, pokazalo se da prijatelji sretnih ljudi imaju veće izglede da i sami budu sretni. A, što je manja fizička udaljenost među prijateljima, to je i veći učinak koji oni imaju uzajamno jedan na sreću drugoga. Recimo, osoba ima 20 posto više šansi da se osjeća sretno ako je prijatelj, koji živi na udaljenosti do jednog i pol kilometra, također sretan. Sretan susjed vrata-do-vrata povećava nečiju šansu za sretno osjećanje za 34 posto. Učinci prijateljeve sreće traju do godine dana. Čak i osobe koje smatramo prijateljevog prijatelja prijatelj još uvijek svojom srećom izazivaju sretnost i u nama. Sreća je zarazna, ustanovili su znanstvenici.

Doduše, to je i tuga, ali u znatno manjoj mjeri. Studija je također pokazala da dodatnih 5 tisuća dolara povećaju nečiju šansu za osjećaj sreće za oko 2 posto, no utjecaj prijatelja, susjeda, pa čak i onih koji su nam daleki znanci, daleko je veći. Manji učinak od prijatelja na nečiju sreću postižu osobe koje su u braku ili oni s kojima radimo.

Nalazi studije objavljeni su u časopisu British Medical Journal.

XS
SM
MD
LG