Linkovi

Obamin 'soft power' - manje vojske, više diplomacije, ekonomije i kulture


Barack Obama je nagovijestio da će kao predsjednik Sjedinjenih Država na međunarodnoj sceni manje prijetiti vojnom silom te da će se, u odnosima s drugim zemljama, više oslanjati na takozvani 'soft power'. Ovaj termin uključuje društvene, kulturološke i gospodarske elemente uz pomoć kojih američki način života i američka popularna kultura već desetljećima utječu na mnoge strane zemlje. Cindy Saine razgovarala je o ovoj temi s nekoliko američkih analitičara.

Američka vojna moć neupitna je – američke su oružane snage najbolje uvježbane, opremljene i financirane od svih na svijetu. Američki vojnici služe u čak 130 stranih država. No, bez obzira na takvu moć, Washington sve teže ostvaruje svoj utjecaj u nizu zemalja.

Prema istraživanju znanstvenog centra Pew provedenom u 33 zemlje, sve negativniji odnos prema Americi bilježi se u 26 od tih država. Kritičnost prema američkoj vanjskoj politici raširena je i u zemljama koje su tradicionalni američki saveznici. Primjerice, jedno nedavno međunarodno istraživanje pokazuje da u svim državama u kojima je ta anketa provedena ispitanici smatraju da se američke snage moraju povući i iz Iraka i iz Afganistana.

Američki je ugled u svijetu, međutim, ojačan izborom Baracka Obame za predsjednika – tvrdi Nancy Snow koja predaje na Sveučilištu Syracuse. "Prije izbora, svijet kao da je zadržavao dah – nadajući se pobjedi Baracka Obame i Joe Bidena. Nakon njihove pobjede uvjerena sam da je i anti-američko raspoloženje ponešto oslabilo. Koliko će to trajati, drugo je pitanje. Jer, Barack Obama uskoro će početi donositi predsjedničke odluke. Do sada je bio jedino 'kandidat promjene', svojevrsni simbol kraja u svijetu vrlo nepopularne administracije Georgea Busha" - kaže Nancy Snow.

U govoru neposredno nakon izborne pobjede, Barack Obama je najavio novu vrst američkog čelništva na svjetskoj sceni ovim riječima: "Onima koji sumnjaju da je Amerika i danas baklja nade za cijelo čovječanstvo, danas smo pokazali da snaga naše zemlje ne potječe od našeg oružja ili našeg velikog bogatstva. Snaga Amerike ima korijene u njezinim idealima – demokraciji, slobodi, šansi za sve koji u njoj žive kao i u beskrajnom optimizmu.“

Barack Obama najavio je da će odmah po stupanju na predsjedničku dužnost zatvoriti Guantanamo te da će se – u borbi protiv terorizma - prestati s kontroverznim istražnim metodama koje mnogi smatraju mučenjem.

'Obama želi da ljudi širom svijeta a i ovdje u Americi ponovno imaju povjerenja u vladu Sjedinjenih Država' – kaže Nancy Snow koja naglašava da se to može postići i osobnim primjerom, 'onim što predsjednik čini, što govori, kako se ponaša'. U tome će mu pomoći i njegove izvrsne komunikacijske sposobnosti kao i njegovo multi-kulturno podrijetlo, smatra ova američka analitičarka.

Kristen Lord, stručnjakinja za islam na washingtonskom Institutu Brookings, optimistična je – ona smatra da će Obama promijeniti ton u dijalogu s ostatkom svijeta.

Prije Obame Amerika je sve htjela sama, sada će se više naglašavati međusobno poštivanje i suradnja – kaže Kristen Lord: "Kada pokažemo da smo voljni slušati, da želimo kontakt s drugima, da se želimo uhvatiti u koštac s problemima islamskog svijeta – onda će i Sjedinjene Države biti sigurnije. Svjesna sam da to nekima zvuči paradoksalno, ali to je moje mišljenje.“

Kandidatkinja za državnu tajnicu u Obaminom administraciji, senatorica Hillary Clinton izjavila je nedavno da će američka vanjska politika u budućnosti biti 'manje rigidna u ideološkom smislu' – za što je pak često bila kritizirana vlada predsjednika Busha. 'Našom se moći moramo koristiti na pametan način' – rekla je na svjedočenju u Senatu Hillary Clinton te dodala da se u ostvarenju američkih ciljeva na svjetskoj sceni trebaju koristiti sve poluge moći – diplomacija, ekonomska pomoć i gospodarski odnosi općenito, oružana sila, politički utjecaj te kultura.

Hillary Clinton je dodala da će administracija Baracka Obame uvijek prvo pokušati ostvariti svoje ciljeve u stranom svijetu ne-nasilnim sredstvima, a da će oružana sila predstavljati posljednje sredstvo, kada se ostala pokažu neefikasnima.


XS
SM
MD
LG