Linkovi

'Skromni pomaci postignuti u 2008. bili su motivirani željom da zemlja postane članica Europske unije' - Human Rights Watch o poštivanju ljudskih prava u Hrvatskoj


Organizacija Human Rights Watch objavila je jučer svoje godišnje izvješće o stanju ljudskih prava širom svijeta. Evo kako je ocijenjena situacija u Hrvatskoj:

Hrvatska je u 2008. godini postigla 'skromne pomake' na području ljudskih prava. Ti su pomaci bili motivirani željom da zemlja postane članica Europske unije – navodi se na početku izvješća koje kao najveći problem izdvaja 'prepreke povratku i reintegraciji Srba'.

Od ostalih problema izdvaja se pristranost i neefikasnost pravosudnih organa kada su u pitanju ratni zločini.

Human Rights Watch posebno naglašava da je zatvaranjem zagrebačkog ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, u prosincu 2007. Godine, 'nastala praznina u praćenju poštivanja ljudskih prava.'

Human Rights Watch – ne-vladina organizacija kojoj je sjedište u New Yorku – navodi da je povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku prošle godine bio usporen. Srpski su povratnici i dalje izloženi nasilju i zastrašivanju, osobito u sjevernoj Dalmaciji – iako rjeđe nego prošlih godina. Većina je napada 2008. bila usmjerena na njihovu imovinu – navodi se u ovom izvješću.

U vezi sudskih progona optuženih za ratne zločine, sažima se dosadašnji razvoj događaja u vezi haaškog postupka protiv Gotovine, Čermaka i Markača, odnosno objavljivanje presude Mirku Norcu te odgoda suđenja Branimiru Glavašu, za kojeg piše da je i dalje zastupnik u Saboru. Izvješće primjećuje da je u Hrvatskoj među optuženima za ratne zločine 'i dalje najviše Srba'.

U vezi medijskih sloboda, spominju se pritisci i zastrašivanje novinara Drage Hedla koji piše o raznim zločinima te fizički napad na novinara Dušana Miljuša, koji piše o organiziranom kriminalu. Policija još nije identificirala napadače na Miljuša – piše u izvješću Human Rights Watcha. U dijelu ovog dokumenta koji se bavi stanjem na medijskoj sceni, spominje se i ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića iz lista Nacional.

Pišući o atmosferi u kojoj djeluju lokalne organizacije za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch navodi da se na njih 'i dalje gleda sa sumnjom', iako one 'uživaju slobodu djelovanja'. 'Pozitivan rad pučkog pravobranitelja za ljudska prava podrivan je čestim propustima državnih i lokalnih tijela da odgovore na njegove preporuke i zahtjeve za informacijama' – navodi se u izvješću Human Rights Watcha.


XS
SM
MD
LG