Linkovi

U Bijeloj kući, trenutna i buduća administracija vježbale odgovor na terorističke napade


Najviši članovi administracije predsjednika Busha i osoblje budućeg predsjednika Obame okupili su se jučer u Bijeloj kući na zajedničkoj vježbi za slučaj mogućeg terorističkog napada. Vježba je bila dio nastojanja da se osigura što glatkiji prijenos vlasti s Georgea Busha na Baracka Obamu, 20. siječnja, u prvoj takvoj tranziciji nakon terorističkih napada u rujnu 2001.

Bijela kuća je objavila da je vježba – prema scenariju napada eksplozivima na prijevozne i druge ciljeve u nekoliko gradova – bila potpuno hipotetska, odnosno da se nije temeljila ni na kakvoj trenutnoj prijetnji.

Rahm Emanuel, nominirani šef ureda budućeg predsjednika Obame, izjavio je prije vježbe da su sve stranačke razlike ostavljene po strani jer, na koncu konaca, obje strane rade za američki narod.

Trenutni šef predsjedničkog ureda Joshua Bolten rekao je da je administracija predsjednika Busha počela s konzultacijama o čitavom nizu pitanja i s demokratskom i s republikanskom predsjedničkom kampanjom još prošlog ljeta. Bliske konzultacije s dolazećom ekipom – rekao je Bolten – počele su kratko nakon pobjede Baracka Obame na izborima, 4. studenog prošle godine.

Bolten je rekao da je nakon izbora gotovo tisuću članova Obamine ekipe za tranziciju dobilo pristup informacijama i briefinzima u gotovo stotinu vladinih agencija. Kako je kazao, administracija predsjednika Busha ubrzala je i postupak sigurnosnih provjera za ključne članove Obamine ekipe za nacionalnu sigurnost.

XS
SM
MD
LG