Linkovi

Hillary Clinton zalaže se za 'pametnu uporabu američke moći'


Na senatskom saslušanju o njenoj nominaciji za mjesto državne tajnice, senatorica Hillary Clinton založila se za - kako je rekla – "pametnu uporabu američke moći" što bi također doprinijelo revitalizacij američke diplomacije.

Bivša prva dama Sjedinjenih Država i senatorica iz savezne države New York, jučer je odgovarala na pitanja članova senatskog Odbora za vanjske poslove.

U svom izlaganju koje je prethodilo pitanjima senatora, gospođa Clinton je rekla da su Sjedinjene Države i svijet izložene velikim opasnostima, uključujući ratove u Iraku i Afganistanu, prijetnji koju predstavlja terorizam te širenju oružja za masovno uništavanje.

U sučeljavanju s tim izazovima, Hillary Clinton smatra da bi Sjedinjene Države trebale 'svoju moć koristiti na pametan način', koristeći se 'svim polugama vanjske politike koje su im na raspolaganju'.

Hillary Clinton je dodala da će vanjska politika zauzimati istaknuto mjesto u administraciji Baracka Obame.

Govoreći o pojedinim kriznim točkama, kandidtkinja za čelnicu američke diplomacije izjavila je da 'nadolazeća administracija s velikom zabrinutošću prati ulogu koju Teheran igra u svijetu', uključujući i navodnu podršku Teherana terorizmu kao i napore Irana da se domogne nuklearnog oružja. Dodala je da će administracija Baracka Obame zauzeti novi pristup prema Iranu u kojem će naglasak više biti prema 'angažmanu', no - kako je rekla - 'kada je u pitanju Iran niti jedna opcija nije isključena'.


XS
SM
MD
LG