Linkovi

U američkim trgovinama, rano otvaranje vrata i sniženje cijena do 70 posto


U Sjedinjenim Državama, trgovine jutros većinom vrlo rano otvaraju vrata, sa cijenama sniženim i do 70 posto, u pokušaju spašavanja razočaravajuće sezone blagdanskih kupovina. Čak i trgovinski lanci koji prodaju bogatijoj klijenteli – poput Nieman Marcusa – nude velike rasprodaje, nakon naznaka da bi prodaja mogla biti najgora od 1969., od kada se bilježe takve statistike, s padom od i do dva posto tijekom studenog i prosinca.

Preliminarni podaci pokazuju da je posjet potencijalnih kupaca u vikendu prije Božića bio 24 posto niži nego lani, a prodaja u tjednu pred ovaj blagdan pala je za gotovo 7 posto. Za maloprodaju, sezona božićnih kupovina čini i do 40 posto ukupnog godišnjeg prihoda.

Istodobno, nova izvješća pokazuju da je broj neuposlenih najviši od studenog 1982., a da je tijekom 2008. zatvoreno 160 tisuća trgovina. U idućoj godini, prema procjenama, ista bi sudbina mogla zadesiti još 200 tisuća trgovina i čak do tri tisuće shopping mallova.

I druga ekonomija svijeta objavila je danas porazne ekonomske podatke: industrijska proizvodnja u Japanu pala je za 8,1 posto u studenom u odnosu na prethodni mjesec. Općem padu posebice je pridonio pad proizvodnje prijevozne opreme, strojeva općenito, te elektroničkih dijelova.

XS
SM
MD
LG