Linkovi

U želji da izbjegne sukob interesa pri nominaciji nove države tajnice, Zaklada Billa Clintona objavila imena stranih donatora


Zaklada koju vodi bivši američki predsjednik Bill Clinton objavila je imena svojih donatora. Objavljivanje imena donatora povezano je s postupkom imenovanja senatorice Hillary Clinton – supruge Billa Clintona – za državnu tajnicu.

Cilj je spriječiti sukob interesa.

Zaklada Billa Clintona angažirana je u desecima zemalja u razvoju i financira lokalne projekte u borbi protiv AIDS-a, a radi na poboljšanju kvalitete lokalnog školstva te na klimatskim promjenama.

Popis donatora pokazuje da je zaklada Billa Clintona primila donacije niza stranih vlada s kojima će Hillary Clinton imati diplomatske kontakte. Primjerice, Clintonovoj zakladi vlada Australije je poklonila 10 milijuna dolara, Saudijska Arabija 25, Norveška 10, dok su pet milijuna dolara donirali Kuvajt, Katar, Oman i Brunei.

Među donatorima je i američka privatna zaštitarska firma Blackwater, čiji su djelatnici nedavno optuženi za ubojstva iračkih civila.

Zaklada Billa Clintona prijavila je da je primila ukupno 200 tisuća dobrotvornih donacija te da je više od 90 posto njih u vrijednosti manjoj od 250 dolara i da dolaze od privatnih građana.

XS
SM
MD
LG