Linkovi

110 godina uspjeha za Goodyear Tire and Rubber Company


Izumitelj vulkanizacije Charles Goodyear nije ništa imao s dobro poznatom kompanijom istog imena. Umro je gotovo 40 godina prije njenog osnivanja.Međutim, američka kompanija koja će ponijeti njegovo ime bilježi 110 godina postojanja, sto deset godina uspješnog poslovanja.

Tijekom devedesetih godina 19. stoljeća, kao rezultat panike nastale zbog gospodarske krize u Sjedinjenim Državama, mnoga su poduzeća i biznisi propali, mnogi ostali bez posla. Ta je sudbina, g. 1896., zadesila i Franka Seiberlinga, koji je do tada radio u kompaniji svog oca, u Akronu, u saveznoj državi Ohio.Dvije godine kasnije, 1898. godine, tada 38-godišnji Seiberling, još uvijek bez posla, kupuje, s uglavnom posuđenim sredstvima, jednu staru i napuštenu tvornicu u Akronu, na obali rijeke Little Cuyahoga, za trinaest i pol tisuća dolara, i odlučuje da će njegov biznis biti – proizvodnja guma za bicikle i kočije, a i nekih drugih proizvoda poput navlaka ili jastučića za konjske potkove i poker žetona. U čast čovjeka koji je, 1839. godine, izumio proces vulkanizacije gume, Seiberling svojoj kompaniji daje njegovo ime – Goodyear Tire and Rubber Company.

Trenutak nije mogao biti bolji, za kompaniju Goodyear i za Seiberlinga.Zemljom je vladala biciklistička euforija, a na pomolu je bilo i nešto puno veće - automobilska industrija. Seiberling je imao jasnu viziju i upravo je u automobilskoj industriji i njenom rastu i razvoju vidio najviše potencijala. Od malog i skromnog poduzeća, koje je počelo s tek trinaest radnika, Goodyear Company će, do 1926. godine, za samo 28 godina, već i biti najveći u svijetu proizvođač guma i drugih proizvoda od gume; iz one prve tvornice zametnut će se megakompanija i postati svjetskim simbolom automobilskih guma. Sve zahvaljujući ambiciji i poduzetnom duhu Franka Seiberlinga!

Onaj dobro poznati zaštitni znak kompanije – krilata cipela - bio je također njegova kreacija.Inspiraciju je našao u rimskom bogu Merkuru, zaštitniku putnika.S krilima na petama bio je oličenje lakoće kretanja.

Kompanija Goodyear, u Akronu, započela je i s tradicijom cepelina kad je, 1925. godine, izradila Pilgrim, svoj prvi zrakoplov punjen helijem. Tijekom oba svjetska rata, Goodyear cepelini su bili korišteni za izviđanje, no njegova je glavna uloga kreiranje publiciteta i dobrohotnosti za kompaniju Goodyear. Njeni “zračni ambasadori dobre volje” kompaniju su proslavili diljem svijeta; u Americi, Goodyear blimpjedan je od najprepoznatljivijih reklamnih simbola. Tri su cepelina u floti Goodyeara – jedan u Los Angelesu, jedan u mjestu Pompano Beach, u Floridi, te jedan u Akronu, u Ohiju.

Što je potrebno za 110 godina kontinuiranog uspjeha?Uz želju da se kupcu udovoljava, da se osigurava njegova sigurna i udobna vožnja, u Goodyearu još kažu – inovacija! S inovacijom, moguće je rješenje svakog problema!

Uz proizvode i usluge, radne uvjete, upravljanje, vodstvo, učinkovitost i angažiranje u zajednici, inovacija i jest jedan od sedam kriterija reputacije, prema vrijednostima i mjerilima koje su odredili Reputation Institute i časopis Forbes.Goodyear Tire and Rubber Company redovito je, iz godine u godinu, visoko na njihovim listama, ali i listama drugih relevantnih, poslovnih organizacija i publikacija, kao jedna od najboljih američkih kompanija, proizvođača koji uživaju poštovanje, povjerenje i divljenje kupaca.

Dijelom je to i nasljeđe osnivača kompanije, Franka Seiberlinga, koji je bio poznat po svom fer odnosu prema radnicima, po svojim kriterijima za kvalitetu proizvoda i po milijunskim donacijama zajednici Akrona.

Na tisuće dostignuća, izuma, podviga, ulaganja u razvoj i usavršavanje i pronalaženje boljih solucija... od guma za bicikle do guma za automobile, kamione, trkaće automobile, zrakoplove, teške građevinske strojeve, od vožnje po Mjesecu, jer Goodyear je opremio, bolje rečeno “obuo,” lunarno vozilo Apollo 14, i razvoja eksperimentalnog umjetnog srca na zračni pogon do umjetnih koraljnih grebena od rabljenih pneumatika, recept su za uspjeh Goodyeara.Kompanija je prisutna u tridesetak država na šest kontinenata, zapošljava oko 70.000 ljudi, prodajom svojih pneumatika danas ostvaruje zaradu od blizu dvadeset milijardi dolara i još je, k tomu, društveno odgovorna kompanija.

XS
SM
MD
LG