Linkovi

Obama poziva na ostavku guvernera Illinoisa Blagojevicha


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama poziva guvernera Illinoisa Roda Blagojevicha na podnošenje ostavke, dan nakon što je uhićen zbog navodnih pokušaja da proda ispražnjeno Obamino mjesto u Senatu. Glasnogovornik budućeg američkog predsjednika je izjavio kako Obama vjeruje da je pod sadašnjim okolnostima guverneru teško obavljati svoj posao na efikasan način i služiti stanovnicima Illinoisa.

Demokratski guverner srbijanskog podrijetla Blagojevich uhićen je jučer dok je njegova obitelj još spavala. Kad su agenti FBI-a stigli na njegova vrata pitao je – Je li ovo šala. Kako je rekao američki državni tužitelj Patrick Fitzgerald prilikom objavljivanja optužnice, kad bi čuo što se dogodilo, Abraham Lincoln – koji je bio iz Illinoisa – preokrenuo bi se u grobu.

FBI je prisluškivao guvernera Blagojevicha zbog ranijih sumnji na korupciju pa je tako, kako se javlja, snimljen kako kaže da “želi zaraditi novac” na imenovanju novog senatora savezne države Illinois ili pak ishoditi ministarsko mjesto u novoj američkoj administraciji. Nadolazeći predsjednik Barack Obama ogradio se od Blagojevicha tvrdeći da nije bio u kontaktu s njim osobno niti s njegovim uredom te da nije bio upoznat s tim što se događa. Blagojevich je navodno uvjetovao financijsku pomoć listu Chicago Tribune smjenama nekih komentatrora koji su bili kritični prema njegovoj politici. Guverner Blagojevich, današnji, 52. rođendan dočekuje na slobodi jer je pušten na slobodu uz jamčevinu od četiri i pol tisuće dolara.

XS
SM
MD
LG