Linkovi

Guverner Blagojevich uhićen i optužen da je pokušao prodati senatsko mjesto Baracka Obame


Američki savezni istražitelji optužili su guvernera savezne države Illinois Milorada Roda Blagojevicha da je pokušao izvući osobnu dobit u procesu imenovanja novog senatora na mandat koji ostaje upražnjen odlaskom Baracka Obame na predsjedničku dužnost.

Agenti FBI-a danas su uhitili guvernera Blagojevicha i predstojnika njegovog ureda. Tužitelji tvrde da su demokratskog guvernera počeli istraživati zbog korupcije prije tri godine. U izjavi Ministarstva pravosuđa navodi se da je Blagojevich za imenovanje na dužnost u Senatu SAD-a tražio visoko plaćene poslove, novac i novčane priloge za sebe i svoju suprugu. Do takvih informacija istražitelji su došli prisluškivanjem njegovih telefonskih razgovora.

Nadolazeći predsjednik Barack Obama dao je ostavku na mjesto u Senatu nakon pobjede na predsjedničkim izborima. U Illinoisu guverner je odgovoran za imenovanje nasljednika na upražnjene senatske mandate. Guverner Blagojevich tvrdi da u njegovim razgovorima nije bilo ništa nezakonito. Blagojevich, koji je srpskog podrijetla, na dužnosti guvernera zamijenio je republikanca Georgea Ryana koji se nalazi na odsluženju šestogodišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

XS
SM
MD
LG