Linkovi

Sporazum o državnoj sanaciji automobilske industrije mogao bi se postići ovaj tjedan


U Kongresu Sjedinjenih Država se očekuje da bi se već ovog tjedna moglo glasati o državnom paketu pomoći automobilskoj industriji.

O državnoj ulozi u sanaciji triju velikih korporacija – General Motorsa, Chryslera i Forda - već tjednima pregovaraju predstavnici Bijele kuće i Kongresa.

Zastupnici iz redova Demokratske stranke tvrde da će do sporazuma u svakom slučaju doći, no protivnici ideje da država spašava neuspješne privatne firme upozoravaju da će u Kongresu biti dosta protivljenja ovom vladinom projektu.

Očekuje se da bi sanacija automobilske industrije mogla koštati oko 15 milijardi dolara – što bi bilo dovoljno da tri velike firme iz Detroita opstanu do kraja ožujka.

Budući predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama podržao je jučer državnu sanaciju automobilske industrije, pod uvjetom da ona u budućnosti usvoji solidniju poslovnu politiku i poboljša svoj proizvod.

Međutim, republikanski senator Richard Shelby smatra da se američka automobilska industrija prvenstveno treba reorganizirati time što će otpustiti višak radne snage.

Inače, Barack Obama je jučer u intervjuu za mrežu NBC izjavio da će se ekonomska situacija – prije no što se popravi – još dodatno pogoršati.

Budući predsjednik, koji na položaj stupa 20. siječnja, rekao je da mu je prvi cilj kroz Kongres 'progurati' velike infrastrukturne projekte kako bi se počela otvarati nova radna mjesta.

XS
SM
MD
LG