Linkovi

Tri američka proizvođača automobila predala Kongresu plan potrošnje traženih 25 milijardi dolara


Tri velika proizvođača automobila u Sjedinjenim Državama kažu da im je prodaja u studenom bila najgora u zadnjih 26 godina, tražeći od Washingtona milijarde dolara u zajmovima kako bi mogli nastaviti poslovati.

General Motors, Ford i Chrysler jučer su Kongresu poslali detaljne planove utroška 25 milijardi dolara koliko traže u pomoći od novca poreznih obveznika.

Sve tri kompanije kažu da će usredotočiti proizvodnju na energetski efikasne hibridne i električne automobile nakon godina u kojima su proizvodili kamionete i velika terenska sportska vozila, koja su postala nepopularna u eri visokih cijena benzina i strahovanja oko globalnog zatopljavanja.

Kratkoročno, sve tri kompanije planiraju smanjenje broja radnih mjesta, snižavanje plaća direktorima i uposlenicima, te smanjenje dividendi za dioničare.

General Motors kaže da mu treba 18 milijardi dolara, Chrysler traži 7 milijardi, a Ford kaže da je u najboljoj financijskoj situaciji i prognozira da će poslovati s profitom do 2011. Direktor Forda smanjuje svoju plaću na 1 dolar godišnje.

Sva tri glavna direktora svjedočit će pred Kongresom krajem tjedna.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je jučer da bankrot nije opcija za te tri kompanije.

XS
SM
MD
LG