Linkovi

Podsjećanje na crnačko-bjelački par komičara u neko drugo vrijeme


Šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća u Sjedinjenim Državama su bile vrijeme promjena u međurasnim odnosima. Novoizdana knjiga "Tim i Tom" osvrće se na to doba iz perspektive dvojice komičara. Mike O’Sullivan razgovarao je s autorima Timom Reidom i Tomom Dreesenom o njihovom iskustvu kao prvog, a možda i posljednjeg, crno-bijelog tima komičara.

Šezdesete godine prošlog stoljeća bile su mučne godine, kaže Tom Dreesen, koji je sa svojim bivšim kolegom komičarem napisao knjigu “Tim i Tom.”

"Bjesnio je rat u Vijetnamu. Ja sam tek izišao iz vojske, a Tim je završio koledž. Studenti su prosvjedovali širom Amerike. Protiv rata. Svijet je bio u kaosu," sjeća se Dreesen.

U takvom su okruženju Dreesen i Reid radili kao dobrovoljci u programu za borbu protiv droga u predgrađu Chicaga. Posjećivali su škole i koristili humor kako bi uvjerili mlade da se klone droga. Dreesen se sjeća kako je jedan od učenika predložio da bi njih dvojica trebala postati komičarski tim.

Njima se ta ideja svidjela, i tako su od 1969. pa do ranih sedamdesetih godina nastupali u barovima i klubovima, prepričavajući šale o svom djetinjstvu, prijateljima i susjedstvu. Budući da je Dreesen bijelac, a Reid crnac, često bi se dotakli i osjetljive rasne teme.

U to su vrijeme Sjedinjene Države prolazile kroz dramatične promjene: 1964. godine Kongres je odobrio Zakon o građanskim pravima, zabranivši diskriminaciju na osnovi rase, boje kože, religije, spola ili etničkog podrijetla.

Reid kaže da je rasizam još uvijek postojao i – iako su neke prepreke bile razbijene – većina bijelaca i crnaca živjeli su odvojenim životom.

"Zakon je bio izglasan, ali još uvijek, na vrhuncu naše karijere, za nas je integrirana publika bila ona gdje je među 150 ili 200 ljudi bilo možda 12 ili 18 crnaca. Oni se u to vrijeme jednostavno nisu osjećali ugodno u takvom okruženju. Kad god bi mi izveli šalu, ostatak publike pogledao bi da li su se crnački gledatelji prvi smijali. Ako jesu, onda bi im se i oni pridružili," kaže Reid.

Ova dva komičara ponekad bi bili meta rasnih primjedbi netolerantnih kritičara – i crnaca i bijelaca – ali njihov humor je često zajedno nasmijavao obje rase. Otada su njih dvojica izgradila uspješne karijere – Dreesen kao solo komičar koji je 14 godina nastupao kao predigra koncertima Franka Sinatre, a Reid kao glumac, najpoznatiji po ulozi disk-džokeja u jednoj popularnoj američkoj seriji.

Ova dvojica komičara kažu da je izbor Baracka Obame za američkog predsjednika izmijenio kulturni krajolik zemlje, promijenivši odnose među rasama u pozitivnom smislu.

Tim Reid kaže da će se komičari morati prilagoditi toj situaciji, kao što su to prije činili veliki komičari. On misli da će komičari morati istupiti iz svojih ‘okova’ zastarjelih rasnih stereotipa i stvoriti nove šale o rasnim temama, odnosno nove obrasce komedije.

Dreesen kaže da svi komičari plaćaju svoj danak, i uče iz teškog iskustva, ali niti jedan od njih do sada nije dotakao pitanje rase na tako izravan način kao Tim i Tom. On kaže da obojica kao dokaz nose ožiljke. Primjerice, jedan je pijani gledatelj jednom prilikom ugasio cigaretu na Timovom licu.

"U povijesti show businessa, niti jedan komičarski tim nije morao platiti toliki danak kao Tim Reid i Tom Dreesen. Svatko mora platiti svoje i svatko ima gorkih iskustava, ali mi smo prvi američki crno-bijeli tim komičara, i ostajemo posljednji," kaže Dreesen.

Ova dvojica komičara kažu da je “Tim i Tom”, knjiga koju su napisali zajedno s novinarom Ronom Rapoportom, više nego priča o dvojici komičara. To je kronika o promjeni međurasnih odnosa koja pokazuje kako je Amerika prošla kroz to doba s određenom dozom humora.

XS
SM
MD
LG