Linkovi

Obama obećaje usredotočavanje na diplomaciju


Raketni obrambeni sustav u Europi i Iran samo su neki od izazova s kojima će se suočiti nadolazeći američki predsjednik Barack Obama na vanjskopolitičkom planu. Obama je obećao da će zadržati Sjedinjene Države snažnima i sigurnima, ali da će se više oslanjati na diplomaciju nego na vojnu silu. Zbigniew Brzezinski, savjetnik za Nacionalnu sigurnost u administraciji Jimmya Cartera i savjetnik Baracka Obame, vjeruje da bi pregovori, a ne sila, prije mogli dovesti do rezultata u odnosima s Iranom. Robert Hathaway iz međunarodnog centra za znanstvenike Woodrow Wilson vjeruje pak da će Pakistan biti najveći izazov novog predsjednika:

"Pakistan je na rubu raspada. To je velika zemlja, šesta najveća na svijetu po broju stanovnika. Posjeduje nuklarno oružje. Trenutno je iznimno nestabilna i politički i ekonomski, u stvari, na rubu je bankrota."

Hathaway dodaje da Obamino podrijetlo i činjenica da je dio djetinstva živio u Indoneziji daju sljedećem predsjedniku jedinstvenu perspektivu na vanjsku politiku.

XS
SM
MD
LG