Linkovi

Većina američkih Židova podržava Baracka Obamu


Nekoliko dana od američkih predsjedničkih izbora, jedna anketa pokazuje da veliki dio američkih Židova favorizira demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obamu.

Jedan od najupečatljivijih nalaza ankete koju je proveo Američki židovski odbor jest to što podrška senatoru Obami nije još veća. Anketa je provedena telefonom krajem rujna među tisuću američkih Židova. "Senator Obama ima 57 posto glasova, a senator McCain 30, dok je 13 posto ispitanika neopredijeljeno, tako da je broj neopredijeljenih nešto veći negoli smo očekivali u ovoj fazi kampanje" - kaže Kenneth Bandler, direktor za komunikacije pri nestranačkoj organizaciji Američki židovski odbor.

"Obaminih 57 posto glasova je nešto manje negoli bismo očekivali od židovskog izbornog tijela u ovoj fazi kampanje. Senator Kerry je 2004. godine u istoj fazi imao 69 posto židovskih glasova, a završio je sa 76" - kaže Kenneth Bendler.

On dodaje da bi senator Obama na kraju mogao dobiti još više glasova od neopredijeljenih židovskih glasača, međutim, to je skupina kojoj se aktivno "udvara" i senator McCain. Telefonska anketa Američkog židovskog odbora jasno pokazuje da su Židovi u Sjedinjenim Državama vrlo raznovrsno stanovništvo, u smislu političkih uvjerenja i definicije svoje vjere. Osam posto ispitanika ove ankete identificiraju se kao ortodoksni Židovi, 28 posto kao konzervativni, a 30 posto kao reformirani Židovi. Sljedećih 31 posto za sebe samo kaže da su Židovi. U smislu stranačke pripadnosti, 56 posto američkih Židova smatra se demokratima, 17 posto republikancima i 25 posto neovisnima.

Kenneth Bandler vjeruje da će na ovih izborima židovski glasovi biti ključni u tzv. 'neopredijeljenim državama' kao što su Ohio, Pennsylvanija i, posebice, Florida, gdje je podrška obojici kandidata prilično snažna: "Na židovske glasače otpada i do 5 posto od ukupnog broja na Floridi. To je, dakle, jedan od razloga zašto obojica kandidata provode toliko vremena na Floridi u pokušaju da pridobiju židovske glasače, ali isto tako i glasove Amerikanaca kubanskog podrijetla koji su od ključne važnosti na Floridi."

U anketi se postavlja pitanje podrške američkih Židova dopredsjedničkim kandidatima. "Ustanovili smo da 73 posto glasača podržava Obamin izbor senatora Josepha Bidena kao svog dopredsjedničkog kandidata. S druge strane samo 37 posto Židova koji se identificiraju kao republikanci podržava McCainov izbor guvernerke Palin" - kaže gospodin Bandler.

On dodaje da ova anketa također rasvjetljuje i na točno određeno pitanje koje ima utjecaj na glasačko ponašanje američkih Židova. Rasprostranjeno je vjerovanje da američki Židovi tipično glasuju za onog predsjedničkog kandidata koji pokazuje najveću predanost sigurnosti Izraela. U anketi je 29 posto ispitanika izjavilo kako se vrlo blisko identificira s Izraelom, dok ih je 38 posto reklo da se osjeća 'relativno blisko'. Međutim, gospodin Bandler dodaje da ih je samo 3 posto navelo izraelsku sigurnost kao glavno pitanje predsjedničke kampanje: "Među pitanjima koja bi voljeli da raspravljaju predsjednički kandidati pri vrhu se nalazi ekonomija, a potom zdravstvo, i postaje očigledno da su to dva vodeća pitanja u utrci za Bijelu kuću. A potom dolazi pitanje rata u Iraku i energetska sigurnost, odnosno, energetska neovisnost."

Značajna većina židovskih glasača izražava uvjerenje da je vjerojatnije da će demokrati donijeti ispravne odluke o tim pitanjima negoli republikanci. I dok su kao i većina drugih Amerikanaca nesigurni oko toga kako da se riješi aktualna ekonomska i financijska kriza, američki Židovi kažu da više vjeruju demokratima negoli republikancima, u omjeru 62 naprama 28 posto, da će uspješno riješiti taj problem.

XS
SM
MD
LG