Linkovi

Hoće li Missouri i ovaj put glasati za pobjednika?


U posljednjih stotinu godina, američkoj saveznoj državi Missouri birači su svaki put dali glasove onom tko i jeste postao američki predsjednik. Osim u jednom slučaju. Zbog toga se Missouri smatra ključnom državom u konačnom ishodu izbora. Osim toga, ova država odlikuje se raznolikom glasačkom populacijom koja odražava i ukupno biračko tijelo Sjedinjenih Država.

Spomenik u Saint Louisu u obliku velikog luka - poznat kao ‘Vrata Zapada’ - prepoznatljivo je obilježje ovog najvećeg grada američke savezne države Missouri. Jo Mannies, novinar dnevnog lista St. Louis Post Dispatch, o Missouriju kaže: "Često nas zovu svojevrsnom ‘državom – pokazateljem,’ ali ja često kažem da smo ‘Država trendsetter,’ što znači da Missouri odražava mišljenje cijele Amerike, posebice prosječnih građana iz središnjeg dijela zemlje, ne onih na istočnoj i zapadnoj obali.”

Čini se da se s ovim slažu oba predsjednička kandidata. Zato demokrat Barack Obama i republikanac John McCain troše desetke milijuna dolara na političke reklame diljem Missourija. Drugi razlog tome je da Missouri predstavlja svojevrsni politički laboratorij za predsjedničke kandidate, koji će im pokazati reakcije glasača na njihovu kampanju i poruke. Jo Mannies kaže da, ako nešto u ovdje naiđe na dobar odgovor, onda će vjerojatno tako biti i u drugim državama i suprotno: negativan odgovor odrazit će se i na druge dijelove zemlje.

Peter Kastor, profesor na Sveučilištu Washington u St. Louisu, dodaje: "Geografski gledano, Missouri se nalazi u središtu Sjedinjenih Država, ali on je u njihovom centru i u političkom smislu."

Sveučilište Washington bilo je domaćin ovogodišnjoj, jedinoj, debati dopredsjedničkih kandidata, guvernerke Aljaske Sare Palin i senatora iz Delawarea Joea Bidena.

Profesor Kastor kaže da poruka koja naglašava promjenu ide u prilog Obami i Bidenu na sveučilišnim kampusima i u većim, urbanim predjelima Missourija, poput St. Louisa i Kansas Cityja. U predsjedničkim izborima 2004. godine, republikanac George Bush, koji se protivio pobačaju i istospolnim brakovima, a podržavao pravo na nošenje oružja, naišao je na podršku ruralnih glasača diljem ostalih dijelova ove države. Zbog iznenađujuće visokog broja odaziva tih birača, Bush je s malim vodstvom pobijedio u Missouriju i u konačnici porazio demokrata Johna Kerryja.

Međutim ove godine, kaže profesor Kastor, pitanja koja su pomogla Bushu da pobjedi 2004., sada su zasjenjena stanjem ekonomije. Glasači države Missouri odlaze na biračka mjesta u studenom u vrijeme kada financijska kriza na Wall Streetu prijeti da će baciti američku ekonomiju u ponor. Slaba vrijednost dolara igrala je ulogu u predstojećoj prodaji najslavnije tvrtke u Missouriju, pivovare Anhueser Busch, belgijskoj pivovari InBev.

Glasnogovornik Demokratske stranke Missourija Jack Cardetti naziva ovu kompaniju simbolom Missourija: "Anhueser Busch je američki simbol baš kao i pita od jabuka i Budweiser. I istinski je simbol Missourija. Kada gledate reklame, one završavaju s ‘pivo vareno u St. Louisu, Missouri.’ Zbog toga smo strašno ponosni."

Ova je prodaja uznemirila mnoge građane Missourija. Najviše ih zabrinjava da će – ako dioničari odluče glasovati u korist prodaje – novi vlasnici ukinuti radna mjesta. Demokrati se nadaju da će ovaj problem moći okrenuti u svoju korist, time što će okriviti administraciju predsjednika Busha za stvaranje uvjeta koji su doveli do te prodaje. "Trenutačno se previše naših radnih mjesta prenosi u inozemstvo. To je problem Busheve vlade, a John McCain podržava njegovu politiku" - kaže demokrat Jack Cardetti.

No, predsjedatelj Republikanske stranke države Missouri, Jared Craighead, ne slaže se s ovom tvrdnjom: "Ljudi neće otići na birališta i kazati – Anheuser Busch je prodan stranoj kompaniji. Nisam zbog toga sretan i zato ću glasovati drugačije.”

Zbog sve više loših vijesti iz američkog gospodarstva pred nadolazeće predsjedničke izbore, teško je predvidjeti njihov ishod u Missouriju. Većina se slaže da će biti ‘tijesno.’ Zapravo, nedavna anketa koju je proveo dnevni list St. Louis Dispatch, rezultirala je prednošću Johna McCaina - koji je inače po statistikama ove države izjednačen s Barackom Obamom - od samo jedan posto.

XS
SM
MD
LG