Linkovi

Američki profili: Thomas Friedman


U rubrici Američki profili danas ćemo predstaviti Thomasa Friedmana, novinara, vanjskopolitičkog analitičara i čitanog pisca čije su knjige posvećene nekim od navažnijih tema današnjice.

Rodjen 1955. godine, Thomas Friedman odrastao je u židovskoj obitelji u gradu Minneapolisu u središnjem dijelu Sjedinjenih Država. On tvrdi da je u ranom razdoblju njegovog života najveći utjecaj na njega imala Hattie Steinberg, njegova srednjoškolska profesorica novinarstva. "Ona je u meni pobudila interes za novinarstvo. To su bila jedina predavanja iz novinarstva koje sam ikad imao. Iste sam godine po prvi put bio u Izraelu. Tako da su se te dvije strasti podudarile.“

Kao dječak Friedman je bio znatiželjan i prodoran. Pisao je za srednjoškolske novine i objavio članak zasnovan na intervjuu s izraelskim generalom Arielom Sharonom, koji je kasnije postao premijer Izraela. 1978. godine, nakon što je završio fakultet s diplomom iz studija o Srednjem istoku, Friedman je započeo svoju novinarsku karijeru u agenciji United Press Interantional u Londonu. Godinu dana kasnije pridružio se listu New York Times, kao financijski izvjestitelj – specijalist za naftnu industriju. 1982-ge Friedman se preselio u Bejrut kao šef tamošnjeg New York Timesovog ureda. Nakon toga predvodio je do 1988-me Timesov ured u Jeruzalemu. Tijekom svojeg boravka na Srednjem istoku Friedman je razvio stil pisanja koji naziva čistim, nepročišćenim vijestima.

"Živim prema mottu – Ako ne odeš, ne možeš znati. Stvari moraš vidjeti svojim očima, razgovarati s ljudima i čuti što imaju za reći. S ljudima se treba imati interaktivan odnos.“

Vrativši se 1989 u Sjedinjene Države Friedman je napisao knjigu Od Bejruta do Jeruzalema, zapis o njegvom pokrivanju sukoba na Srednjem istoku. Knjiga je dobila National Book nagradu i postala best seller. Friedman kaze da je i onda kao i danas vjerovao da je ključ rješenja sukoba na Srednjem istoku u stvaranju palestinske države. "Rješenje mora uključivati stvaranje dviju država, s time da se Jeruzalem podjeli izmedju različitih vjerskih zajednica. Svi znaju što je rješenje, problem je politička volja i čelništvo koje će to provesti" - kaže Friedman.

Sredinom prošlog desetljeća, Friedman je ponovo u Sjedinjenim Državama, gdje počinje pisati vanjsko-političku kolumnu u New York Timesu, koja izlazi dva put tjedno. Kolumna se danas objavljuje u 700 novina diljem svijeta, a za nju je Friedman tri puta dobio Pulitzerovu nagradu za vanjskopolitičko novinarsto. Thomas Friedman je napisao pet knjiga, s temama od sukoba na Srednjem istoku do globalizacije i terorizma. Njegova najnovija pod naslovom Hot, Flatand Crowded, objavljena je u rujnu i nalazi se na prvom mjestu najbolje prodavanih knjiga.O njoj kaže:

"Vjerujem da svijet postaje vruć, ravan i prenapučen. Vruć uslijed globalnog zatopljenja, ravan zbog uspona srednje klase diljem svijeta, koja živi američkim potrošačkim načinom života, te prenapućen uslijed rasta broja stanovništva."

Govoreći nedavno u Centru Woodrow Wilson, ovdje u Washingtonu, Friedman je pozvao na takozvanu zelenu revoluciju, u cilju borbe protiv globalnog zatopljenja. On smatra da bi smo trebali smanjiti uporabu elektrana koje koriste puno energije i prljava goriva. Kaže da budućnost ne mora biti noćna mora: "Ono što pokušavam reći je da smo za vrijeme Sovjetskog Saveza imali utrku u svemiru, tko će prvi poslati čovjeka na Mjesec. Tako nešto danas trebamo na Zemlji, utrku s Kinom, Indijom i Europom tko će izumiti čistu tehnologiju za proizvodnju energije, koja će nam omogućiti opstanak.“

A za to, kaže Friedman, imao dovoljno vremena, ali samo ako se tako počnemo ponašati ovom trenutku.

XS
SM
MD
LG