Linkovi

Na albumu Rambling Boy jazz-basist Charlie Haden vraća se svojim bluegrass i country korijenima


Puno prije nego što je počeo svoju dugu, plodnu i inovativnu suradnju sa saksofonistom Ornetteom Colemanom, potkraj pedesetih godina, prije nego što je poveo svoj politički motivirani Liberation Music Orchestra, sedamdesetih godina, potom, osamdesetih, i Charlie Haden Quartet West, i prije nego što je počeo ostvarivati svoje suradnje sa jazz-gitaristima Patom Methenyjem i Johnom McLaughlinom, sa saksofonistom Johnom Coltraneom, pijanistima Hankom Jonesom i Keithom Jarrettom, legenda jazza Charlie Haden, rođen 1937., u mjestu Shenandoah, savezna država Iowa, pjevao je – bluegrass i country.

Počeo je kao dvogodišnjak još, u obiteljskom country&western radio-showu Old Haden Family, s roditeljima, sestrom i braćom. Bilo je to tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća. Kad mu je bilo 15 godina, obolio je od polija, pjevačka je karijera stala. No, glazba je već tekla Hadenovim žilama i karijeru će nastaviti, ali u jazzu, i postati jednim od najtraženijih jazz-glazbenika u svijetu.

Dobitnik je četiri Grammyja, bio je nominiran barem petnaest puta. Njegov najnoviji album, međutim, zbirka je bluegrassa.

Basist Haden okupio je za album članove svoje obitelji – suprugu Ruth Cameron, sina Josha, tri kćeri – Tanyu, Petru i Rachel, te zeta, glumca Jacka Blacka, kao i niz dobro poznatih vokalista i instrumentalista, i iz svijeta jazza i iz svijeta countryja.

Na naslovnoj – Rambling Boy – Charlie Haden prati country pjevača Vincea Gilla...

Na šesnaest od devetnaest skladbi albuma, među kojima ima i tradicionalnih i originalnih, Charlieja Hadena prate dvojica vrhunskih nešvilskih instrumentalista – Jerry Douglas, dobro, i Stuart Duncan, violina. Uz Douglasa i Duncana, na albumu se pojavljuju i mandolinist Sam Bush i gitarist Russ Barenberg i multiinstrumentalist i vokalist Ricky Scaggs i bluegrass instrumentalist (vokalist i skladatelj, također) Dan Tyminski i country gitarist John Leventhal.

U jednoj – 20/20 Vision – u kojoj je vokal Brucea Hornsbyja – do izražaja dolazi i bas Charlijea Hadena...

Gost u sedam skladbi albuma Rambling Boy je jazz-gitarist Pat Metheny.

Na Grammyjem nagrađenom albumu Beyond the Missouri Sky (1997), Metheny je, s Hadenom, snimio Spiritual. Tu skladbu sada, na albumu Rambling Boy, čujemo u izvedbi Hadenovog sina Josha. Davno prije snimio ju je Johnny Cash.

Rambling Boy, koji samo u najstrožem smislu riječi možemo zvati “Americana,” jer sve tradicionalne folk i country skladbe dobijaju potpuno nova tumačenja, protkan je, zapravo, cijelim nizom sličnih veza. Kao, primjerice, Wildwood Flower, Alvina Pleasanta Delaneyja Cartera, poznatijeg pod imenom A. P. Carter, jednog od osnivača legendarne Carter Family, u vokalnoj izvedbi Roseanne Cash. Pjesma i ima korijene u njenoj obitelji, preko Maybelle Carter, ali ima i korijene u Hadenovoj obitelji, bila je u repertoaru njegove majke. Maybelle Carter je svirala u domu Hadenovih roditelja. Haden je tako, kao dijete, imao prilike upoznati i druge članove Carter Family.

U aranžmanu Charlijea Hadena, i interpretaciji Roseanne Cash, Wildwood Flower je sada dobio i prelijepe gitare jazz glazbenika Pata Methenija i country glazbenika Johna Leventhala.... Uz Roseanne Cash i Vincea Gilla i Rickyja Scaggsa, od vokalista na albumu Rambling Boy gostuje i Elvis Costello, u vrlo suvremenoj, “jazzy” izvedbi pjesme You Win Again, Hanka Williamsa.. Charlie Haden je godinama želio snimiti album bluegrassa i countryja, glazbe uz koju je odrastao i kao dijete izvodio s roditeljima, bratom i sestrama.

Rambling Boy, na etiketi Decca, realizacija je tih snova, uz malu pomoć obitelji i prijatelja. Za 71-godišnjeg Hadena, nakon pedesetak snimljenih albuma, možda najosobniji album do sada. S vlastitom obitelji, suprugom i djecom, odaje počast svojim roditeljima.

XS
SM
MD
LG