Linkovi

Robert Gates poziva na uravnotežavanje američke vojne strategije


Četiri mjeseca prije negoli administracija predsjednika Busha napusti dužnost, ministar obrane Robert Gates iznio je svoju viziju američke vojne strategije u kojoj kaže da Pentagon mora uspostaviti ravnotežu između konvencionalnih kapaciteta i sposobnosti da se bori protiv pobunjenika. Ministar Gates je također iznio i neke lekcije koje je naučio iz ratova u Iraku i Afganistanu.

U govoru jednoj klasi Sveučilišta za narodnu obranu u Washingtonu, ministar Robert Gates je izjavio kako vjeruje da će američka sposobnost da se nosi s prijetnjama nacionalnoj sigurnosti uvelike ovisiti o uspjehu u dva sadašnja sukoba. "Iskreno govoreći, doživjeti neuspjeh – ili ostaviti dojam da se doživio neuspjeh – u Iraku ili Afganistanu, bio bi katastrofalan udarac našem kredibilitetu, i među prijateljima i saveznicima i među potencijalnim neprijateljima".

Ministar Gates je izjavio kako će se broj američkih borbenih jedinca u Iraku smanjivati s vremenom, međutim, dodao je da tko god bude izabran na predsjedničkim izborima u studenome, u Iraku će se još godinama odvijati neka vrsta savjetodavnih i protu-terorističkih nastojanja. Robert Gates je dodao da se u Afganistanu povećava razina američkih vojnika i da tamošnji sukob na mnogo načina predstavlja još složeniji i teži dugoročni izazov negoli Irak.

Nazvavši sukobe u Iraku i Afganistanu "prisilnim promjenama režima nakon čega je uslijedila izgradnja nacije pod vatrom", Gates je rekao kako nije odveć vjerojatno da će se Sjedinjene Države u skorijoj budućnosti zateći u sličnoj situaciji. Međutim, upozorio je da će američke snage biti najvjerojatnije sučeljene s istim izazovima te da će biti važno koristiti tzv. neizravni pristup protiv pobuna te institucionaliziranje novih i nekonvencionalnih vještina.

Ministar Gates je naglasio da će se Sjedinjene Države morati nositi i s tradicionalnijim vrstama prijetnji. "Prizori ruskih tenkova u Gruziji prošli mjesec bili su podsjetnik da države-nacije i njihove vojske i dalje igraju ulogu".

Međutim, američki ministar obrane je dodao kako nema razloga da se ponovno naoružava za "novi hladni rat" s Rusijom. Svoj je govor Robert Gates zaključio tražeći od američkih časnika da budu skromni glede toga što mogu ostvariti američke snage i tehnologija. Zatražio je od pitomaca da nikad ne zaborave "psihološke, kulturne, političke i ljudske dimenzije rata", za koji je rekao da je neizbježno tragičan, neefikasan i neizvjestan.

XS
SM
MD
LG