Linkovi

Republikanci i demokrati međusobno se optužuju za kolaps vladina plana o sanaciji financijskih tržišta


Nakon najvećeg dnevnog gubitka u povijesti Wall Streeta, vrijednost dionica je dramatično je pala i početkom današnjeg poslovanja na burzama u Aziji. Indikatori vrijednosti dionica na burzama u Tokiju i Sydneyu zabilježili su pad od oko 5 posto ukupne vrijednosti.

To je posljedica jučerašnjeg glasanja u zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Država. Vladin plan sanacije financijskog sektora Zastupnički je dom odbio s 228 glasa 'protiv' i 205 glasova 'za'.

Kolaps vladina plana dogodio se usprkos predsjednikovom upozorenju da bi – ako se plan ne usvoji – moglo doći do priličnog kaosa na gospodarskoj sceni.

Bijela kuća i čelnici Kongresa najavili su da će se o planu – u ponešto izmijenjenoj verziji – ponovno glasati, krajem tjedna.

Inače, demokrati i republikanci u Kongresu optužuju jedni druge za propast sadašnje verzije plana – no izražavaju nadu da će pregovorima postići sporazum o njegovoj revidiranoj verziji.

Predsjednik George Bush izjavio je da je razočaran zbog toga što je Zastupnički dom Kongresa glasao protiv vladina plana sanacije financijskog sektora. Ubrzo nakon odbijanja ovog 700 milijardi dolara vrijednog prijedloga u Kongresu, vrijednost dionica na američkim je burzama dramatično pala.

Predsjednik Bush je izjavio da vladin plan sanacije financijskog sektora nije izgubio na važnosti. "Njegova je novčana vrijednost jednaka veličini ekonomske krize koja prijeti Americi, ukoliko se ova mjera ne usvoji" – rekao je predsjednik te dodao: "Vladin je zakonski prijedlog bio 'ogroman' - ambiciozan i skup - zbog toga što je i problem koji nastoji riješiti – 'ogroman'.

O vladinom su planu danima pregovarali predstavnici Bijele kuće i Kongresa i očekivalo se da bi on trebao 'proći'. Sada kada nije, predsjednik je rekao da će on i njegovi suradnici nastaviti s pregovorima, kako bi se plan sanacije revidirao te postao prihvatljiviji većini. 'Ova se ekonomska situacija mora izravno konfrontirati' – rekao je predsjednik Bush.

Ministar financija Henry Paulson izjavio je da će savezna vlada iskoristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju da ograniči razmjere kolapsa na burzi. No – dodao je Paulson – i ta su sredstva ograničena. 'Sredstva koja su nam na raspolaganju su znatna, no ne i dovoljna. Nastavit ćemo s pregovorima s čelnicima u Kongresu kako bi se na kraju usvojio sveobuhvatni plan stabilizacije financijskog sustava, kojem je cilj zaštititi građane' – izjavio je američki ministar financija.

Inače, vladin plan je u Zastupničkom domu podržala većina zastupnika iz Demokratske stranke, međutim samo trećina republikanaca. Najkontroverzniji aspekt vladina plana za slobodno-tržišne republikance bila je ideja da država 'spašava' financijske divove s Wall Streeta, dok to ne čini kada je u pitanju normalna, tipična privatna firma.

Na Wall Streetu - kolaps vladina plana o sanaciji financijskog sektora doveo je do dramatičnog pada vrijednosti dionica. Industrijski indeks Dow Jones izgubio je gotovo 780 bodova – sedam posto ukupne vrijednosti.

Usporedbe radi, 12. rujna 2001. godine – dan nakon terorističkih napada na Ameriku – Dow Jones je izgubio 685 bodova.

Demokratski senator Chris Dodd – glavni pokretač plana o sanaciji Wall Streeta u Kongresu Sjedinjenih Država – nada se da će plan s nekim revizijama ipak proći, u ponovljenom glasanju, krajem tjedna. Prema Chrisu Doddu – to od Kongresa i Bijele kuće očekuju američki porezni obveznici.

XS
SM
MD
LG