Linkovi

Zastupnički dom Kongresa odbacio mjere spašavanja financijskog sektora


Zastupnički dom američkog Kongresa odbacio je predloženi paket mjera za spašavanje financijskog sektora. Sa 228 glasova 'protiv' i 205 'za' zastupnici su izrazili svoje neslaganje sa izdvajanjem 700 milijardi dolara za spašavanje velikih financijskih korporacija unatoč upozorenjima da bi se negativno glasovanje moglo teško odraziti na ekonomsko stanje u Americi.

Predsjednik George Bush je izašao pred televizijske kamere rano jutros, oko 90 minuta prije početka poslovnog dana na Wall Streetu i satima prije očekivanog glasovanja u Zastupničkom domu o predloženom paketu mjera. Predsjednik je pohvalio taj paket kao "smion dogovor".

"Uvjeren sam da će ovaj plan spašavanja, zajedno s drugim mjerama Ministarstva financija i Središnje banke, početi vraćati snagu i stabilnost u američki financijski sustav i ekonomiju u cijelosti."

Predsjednik je priznao da su pregovori oko paketa mjera bili teški, ali je dodao da su se sav težak rad i suradnja isplatili na kraju. Američki čelnik je rekao da plan rješava temelj problema financijske krize, riskantne stambene zajmove koji su propali i tako ograničili količinu novca za druge zajmove. Predsjednik je dodao kako zna da će glasovanje o ovom zakonskom prijedlogu biti teško za članove Kongresa.

"Kongres može uputiti snažan signal tržištima kod kuće i inozemstvu žurnim usvajanjem ovog zakonskog prijedloga. Svi članovi Kongresa i svi Amerikanci moraju znati da je glas u prilog ovog zakona glas za sprečavanje ekonomske štete vama i vašim zajednicama."

Predsjednik je rekao da ovaj paket neće osigurati trenutni i potpuni lijek za sve ekonomske probleme, ali je izrazio uvjerenje da će Amerika dugoročno prevladati ove izazove i ostati jedna od najdinamičnijih i najproduktivnijih ekonomija na svijetu.

U međuvremenu, vlade diljem svijeta pokušavaju spriječiti produbljivanje krize spašavanjem važnih banaka. Američka vlada osigurala je da banku Wachovia i njenih 312 milijardi dolara u gubicima na zajmovima preuzme korporacija Citigroup. Britanska vlada nacionalizirat će banku Bradford i Bingley i preuzeti 75 milijardi dolara u stambenim zajmovima dok će ogranak banke za štedne uloge, koji raspolaže s 40 milijardi dolara, biti prodan španjolskom bankovnom divu Santanderu. Belgija, Luksemburg i Nizozemska jučer su ubrizgale više od 16 milijardi dolara u bankovnog i osiguravateljskog diva, tvrtku Fortis, a vlada Islanda otkupit će 75 posto udjela u trećoj najvećoj banci u toj zemlji.


Amerikanci oprezniji s novcem

Novo izvješće američkog Ministarstva trgovine pokazuje da Amerikanci opreznije troše novac dok se nastavljaju bojazni oko ekonomije. Stopa potrošnje građana u kolovozu ostala je nepromijenjena premda su se osobni prihodi povećali za 0,5 posto. Na potrošnju građana otpada oko dvije trećine ukupnih ekonomskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama.

Cijena nafte u padu


Cijene nafte i dalje padaju iz bojazni da se financijska kriza šiti i da će nanijeti daljnju štetu globalnoj ekonomiji. Na njujorškoj burzi cijena barela sirove nafte za buduću isporuku pala je u jednom trenutku za više od sedam dolara, ispod stotinu dolara za barel. Kasnije je ipak nešto porasla.

XS
SM
MD
LG