Linkovi

U Kongresu i dalje pregovaranje o planu spašavanja financijskog sektora


Američki predsjednik George Bush pokušava uvjeriti američke porezne obveznike da je predloženi plan spašavanja financijskog sektora u njihovom vlastitom interesu. U svojem subotnjem radijskom obraćanju naciji, gospodin Bush je rekao da mu je jasno da građanima ne izgleda pošteno da se od njih traži da plate za pogreške učinjene na Wall Streetu. No, istaknuo je da bi propast financijskog sistema značio financijski teška vremena za mnoge Amerikance.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina građana protivi vladinom planu utroška 700 milijardi poreznog novca za otkup loših investicija od financijskih kompanija koje su se našle u teškoćama.

Prijedlog nailazi na otpor i u Kongresu. Dok se u Senatu i demokrati i republikanci uglavnom slažu s glavnim načelima plana, u Zastupničkom domu, republikanci se odlučno protive trošku takvih mjera.

Pregovori se nastavljaju. Prema čelniku senatske većine Harryju Reidu, još je 15 točaka ostalo neriješeno, no on vjeruje da je postizanje dogovora moguće do nedjelje navečer.

Plan spašavanja financijskog sektora uživa podršku britanskog premijera Gordona Browna. Nakon sastanka s predsjednikom Bushom, u Washingtonu, u petak, Brown je istaknuo da se financijska kriza odražava u drugim dijelovima svijeta. On je također sugerirao uvođenje strožih propisa u blobalnom bankovnom poslovanju.

XS
SM
MD
LG