Linkovi

Norman Whitfield (1941. - 2008.)


Legendarni skladatelj i producent Norman Whitfield, koji je sudjelovao u stvaranju Motown zvuka 60-ih godina prošlog stoljeća, umro je prošli tjedan u bolnici u Los Angelesu, u 67. godini života. Ovog umjetnika najbolje se sjećamo po jednoj od najboljih soul pjesama svih vremena, I Heard it through the grapevine.

1967. godine, Norman Whitfield, zajedno s jednim od suradnika s kojim je vrlo često radio, Barrettom Strongom, priredio je, za sastav Gladys Knight and the Pips, jednu od najuspješnijih Motown skladbi svih vremena, I heard it through the grapevine. Godinu dana kasnije, verzija ove pjesme, koju je još ranije snimio pjevač Marvin Gaye, postala je najveći hit Motowna. Njujorčanin Norman Whitfield ušao je u svijet Motwon glazbe nakon što se njegova obitelj preselila u Detroit, u saveznoj državi Michigan, kada mu je bilo 19 godina. Njegova upornost navela je vlasnika diskografske kuće Motown da mu pruži priliku. Uskoro je Norman počeo i skladati pjesme za ovu diskografsku kuću. Neki od njegovih prvih skladbi bili su za Marvina Gayea, te sastave The Marvelettes i The Valvelettes. No, njegova je karijera uzela maha kada je, 1966. godine počeo producirati albume sastava The Temptations.

Vrhunac njegove suradnje sa sastavom The Temptations, došao je 1972. godine, s hit singlom Papa Was a Rolling Stone. Za ovu je skladbu dobio tri Grammyija, uključujući i onaj za najbolju R &B pjesmu. Whitfield je skladao i producirao klasik Edwina Starra, War, kao i Smiling Faces, sastava The Undisputed Truth. Još jednog Grammyija dobio je za glazbu u filmu Car Wash, 1976. godine. Whitefield i Barrett primljeni su u Kuću slavnih skladatelja 2004. godine.

XS
SM
MD
LG