Linkovi

Nakon potresa na Wall Streetu Newyorčani i dalje čvrsti i ambiciozni


Newyorčane prati glas da su žilav i otporan svijet. Nakon svake krize, ovaj se grad ponovno osovi na noge i nastavi funkcionirati svojim uobičajenim, ubitačnim tempom. Prošlotjedni dramatični događaji na Wall Streetu, prilično su prodrmali i Ameriku a i svijet. Newyorčani su i dalje čvrsti i ambiciozni – uvjereni da mogu prebroditi sve nedaće.

Charles Morris kaže da ga uopće nije iznenadio bankrot investicijske korporacije Lehman Brothers, kao niti vladino spašavanje najveće osiguravajuće tvrtke na svijetu - AIG. Ovaj bivši odvjetnik i bankar, a danas publicist kaže da se izbijanje ovakve duboke krize moglo prognozirati, jer Amerika je – jednostavno rečeno – prezadužena. I vlada, i privatni sektor, a i američka domaćinstva.

U prošlih smo osam godina kupili više no što smo zaradili – kaže Charles Morris. Dug od pet bilijuna dolara stvoren je i velikodušnim odobravanjem stambenih zajmova, ali i zaduživanjem cijelih sektora američke ekonomije, kao i neopreznim korištenjem kreditnih kartica. Amerike tako više neće moći živjeti, kaže naš sugovornik. "Čak i kada ukinemo sve te dugove koji se više ne mogu naplatiti, činjenica je da će se osobna potrošnja – kao dio bruto društvenog proizvoda - morati smanjiti, za pet do sedam posto. To će pak biti vrlo teško postići, osim ako zemlja ne prođe kroz ozbiljnu recesiju".

Newyorške gradske vlasti procjenjuju da će Wall Street, središte američkog financijskog sektora, izgubiti nekih 40 tisuća radnih mjesta. Grad će u sljedeće dvije godine 'izgubiti nekih tri milijarde dolara poreznih prihoda, zbog gubitaka, bankrota firmi te usporavanja poslovanja. Patrick D'Angelo ne očekuje da će se burza i financijska tržišta uopće uskoro oporaviti. Ovaj vlasnik investicijske firme Hyerdale Capital priprema se za znatno manju zaradu u sljedećih nekoliko godina. No, bez obzira na to, New York ostaje New York.

U njega će i dalje dolaziti mladi, ambiciozni ljudi, u potrazi za uspjehom – kaže Patrick D'Angelo. "Business se mora obaviti, i New York je još uvijek grad u kojem se on obavlja… Hoće li doći do usporavanja? Hoće. Umjesto da se u jednom tjednu, kao do sada, otvori deset novih restorana, otvorit će se možda dva. Ali, bez obzira na sadašnju krizu, poduzetnički je duh u New Yorku vrlo živ".

Joyce Manalo dokaz je tog newyorškog poduzetničkog duha, opisanog u tisućama filmova i televizijskih serija. Nakon što je izgubila posao u jednoj njemačkoj investicijskoj banki na Manhattanu, Joyce je otvorila menadžersku tvrtki koja zastupa mlade, neotkrivene umjetnike. Kaže da je 'najvažnije nikad ne stati'. Bez obzira na to, Joyce brine loša ekonomska situacija jer će slikari koje zastupa imati manje mušterija. Međutim, najviše ju je ozlojedio prilično velikodušan odnos savezne vlade prema najvećim gubitašima na Wall Streetu. "Wall Street uvijek dobije po prstima, što je vrlo blaga kazna… Vlada je morala pustiti da neke od tih korporacija jednostavno propadnu. Financijski bi sektor morao sam počistiti iza sebe, i početi od početka, na zdravijim temeljima. Inače, Manhattan je pun jako bogatih ljudi koji će ovu krizu jedva osjetiti".

Koliko će krizu osjetiti prosječni Newyorčani, ostaje da se vidi. Ono što je već sada sigurno je to da će Manhattan i iz ove krize izaći obnovljen i zdraviji – spreman za business.

XS
SM
MD
LG