Linkovi

Sarah Palin potresla američku predsjedničku utrku


Ovog tjedna kampanja Johna McCaina održala je niz predizbornih skupova u jednoj od presudnih saveznih država, Ohiu, dok je istodobno niz anketa pokazao da se McCain izjednačava ili je čak ispred demokratskog suparnika, senatora Baracka Obamu. Osjetno povećanje podrške za Johna McCaina analitičari pripisuju njegovom izboru guvernerke Aljaske, Sarah Pelin, za dopredsjedničkog kandidata. Na predizbornim skupovima Palin najavljuje Johna McCaina, ali jasno je da građani dolaze vidjeti nju s jednakim entuzijazmom kao i McCaina.

"On je previše skroman da bi to sam izrekao pa ću to ja kazati umjesto njega: u ovim izborima ima samo jedna osoba koja se stvarno uvijek borila za vas, a to je senator John McCain."

Od republikanske konvencije podrška za Johna McCaina i Sarah Palin, a izbor Palin za dopredsjedničkog kandidata izazvao je novi entuzijazam za republikanske kandidate. Senator McCain sada tvrdi da je jedan od njegovih glavnih ciljeva donošenje promjena i reformi u Washington.

"Čast mi je da me je predstavila guvernerka Palin. No ja ne mogu dočekati da predstavim nju Washingtonu i tamošnjim velikim potrošačima novca poreznih obveznika. "

Kao i većinu Amerikanaca izbor Sarah Palin zatekao je – kako izgleda – i kampanju Baracka Obame. Senator iz Illinoisa priznaje da je njena kandidatura protresla utrku za Bijelu kuću.

"Ona je donijela entuzijazam Republikanskoj stranci, tu nema dvojbe. No valja vidjeti što će se dogoditi kad se stvari malo slegnu u slijedećih nekoliko tjedana, kad građani počnu razmatrati tko će donijeti rezultate po pitanjima do kojih im je stalo."

Obamin dopredsjednički kandidat, senator John Biden iz Delawarea, kaže da su republikanci do sada obavili dobar posao u "skrivanju" Sarah Palin od novinara.

"Sarah Palin će u jednom trenutku morati raditi ono što ja radim. Morat će se pojaviti u nacionalnim televizijskim političkim emisijama i odgovoriti na neka pitanja. Morat će kazati u kojem bi smjeru povela Ameriku i morat će braniti svoju dosadašnju politiku."

Sarah Palin je upravo imala svoj prvi veliki intervju za TV mrežu ABC u kojem se, po ocjeni analitičar, nije snalazila odgovarajući na pitanja o nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici. Kratkoročno gledano, ankete sugeriraju da je Palin donijela podršku republikancima poglavito među konzervativnim biračima. Politički analitičari dodaju da je Palin pomogla McCainu da se i on – poput Obame – predstavi kao kandidat koji donosi promjene. Larry Sabato direktor je Centra za politiku Sveučilišta Virginije.

"McCain je satjerao Obamu u kut. McCain je u osnovi ukrao njegovu temu reforme, promjene i dvostranačke suradnje. Obama mora naporno raditi kako bi je povratio."

Ključni test Sarah Palin mogao bi biti 2. listopad kad će ona i demokrat Joe Biden sudjelovati u dopredsjedničkoj debati u St. Louisu. Senatori Obama i McCain ogledat će se u tri predsjedničke debate od kojih se prva održava 26. rujna u Mississippiju.

XS
SM
MD
LG