Linkovi

Amerikanci afričkog podrijetla u Republikanskoj stranci


Prošli tjedan u Minneapolisu, mnogim je američkim novinarima upalo u oči da među sudionicima Nacionalne konvencije Republikanske stranke gotovo uopće nema Amerikanaca afričkog podrijetla. Vjerojatno je to i zbog toga što najveći dio američkih crnaca podržava Baracka Obamu. Crnci u Republikanskoj stranci s velikim entuzijazmom podržavaju svog kandidata – Johna McCaina.

Na nacionalnoj konvenciji demokratske stranke, četvrtina delegata bili su Amerikanci afričkog podrijetla. Na konvenciji Republikanske stranke, od dvije tisuće 380 delegata, crnaca je bilo samo 36. No, crnci koji su bili nazočni republikanskoj konvenciji kažu da s velikim entuzijazmom čekaju priliku da na predsjedničkim izborima u studenom glasaju za svog kandidata – senatora iz Arizone, Johna McCaina. Zašto ne za Baracka Obamu? Većina ih kaže da je to zbog toga što su osobne, etičke vrijednosti Baracka Obama drugačije od njihovih. Kao primjer navode svoje protivljenje pobačaju, dok Obama smatra da pobačaj treba biti dopušten, kao što je sada slučaj.

Svoje stajalište o tom pitanju iznosi Gale Sayers, Amerikanka afričkog podrijetla i republikanka iz Houstona. "Više je razloga zbog kojih neću glasati za Obamu. Jedan od glavnih je njegov odnos prema pobačaju. Kada su ga o tome pitali, rekao je da je pitanje o tome kada točno počinje ljudski život – za njega odveć apstraktno te da nije dovoljno plaćen da odlučuje o tome. Rekao je da ne zna u kojem trenutku čovjek – odnosno mala beba - ima pravo na određena ljudska prava. To je za mene bio prilično čudan odgovor."

John Colon s Floride - predsjednik je Nacionalne organizacije republikanaca afričkog podrijetla. On kaže da je boja kože jedino što ga povezuje s Barackom Obamom. "Da je iskusniji, da se u politici stvarno dokazao, da ima iste osobne vrijednosti kao i ja – veselio bih se da mogu glasati za njega. Međutim, Barack Obama, po mom mišljenju, sve to nema. Njegove vrijednosti i moje vrijednosti potpuno su različite."

Gospodin Colon kaže da mu vjera nalaže da podrži političke programe koji jačaju javni moral i obiteljski život. Ne slaže se s demokratima niti kada je riječ o obrazovanju ili nacionalnoj sigurnosti. Osim toga, republikanski predsjednički kandidat John McCain pokazao je da je nezavisna osoba te da dobro surađuje s kolegama demokratima – kaže John Colon. Jedan od prominentnijih republikanaca afričkog podrijetla je Michael Steel, bivši zamjenik guvernera savezne države Maryland. On smatra da će Republikanska stranka u skoroj budućnosti privlačiti više crnaca nego što je to danas slučaj. "Mi kao republikanci moramo dobro promisliti o tome kako da postanemo kompetitivniji među crncima, ljudima južnoameričkog podrijetla, naravno i među glasačima bijele boje kože koji sada nisu naši pristaše. Naš je cilj podrška što većeg broja svih ljudi – a to ćemo postići time što ćemo naglašavati moralne vrijednosti kao i značaj privatne inicijative i osobne odgovornosti."

Međutim, kandidaturu demokratskog senatora Baracka Obamu podržali su i neki konzervativci crnci. Izbori za predsjednika države u velikoj se mjeri smatraju prilikom da zacijele neke od dubokih rana koje Amerika nosi zbog svog rasnog problema iz prošlosti. U takvoj situaciji predsjednički kandidat afričkog podrijetla poput Baracka Obame - među crnim glasačima ima uvjerljivu prednost.

XS
SM
MD
LG